Protive se gradnji vojnog poligona

Građani sa protesta poručili: "Ne damo Sinjajevinu"

Protest pod nazivom "Sačuvajmo Sinjajevinu" održan je na katunu Okrugljak, na planini Sinjajevini, kod crkve Ružice.
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 18:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Narode bilo je veličanstveno! Hvala svima, znamo dobro da je put bio veoma naporan, ali sve za našu kraljicu Sinjajevinu", objavljeno je na Fejsbuk stranici "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Ne damo Sinjajevinu, poručuju organizatori protesta. Sa događaja su upućene poruke protivljenja namjerama Ministarstva odbrane da se na planini Sinjajevini gradi vojni poligon, navedeno je iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu". 

Planina Sinjajevina mora biti proglašena za zaštićeno područje na kojem će se razvijati poljoprivreda i turizam, a od ideje izgradnje vojnih poligona se pod hitno mora odustati jer od njih građani nemaju nikakvu korist, glavna je poruka sa protestnog skupa, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, građani smatraju da naša vojska nema potrebu za vježbalištem.

Istakli su da Sinjajevina pripada građanima te da oni ako je potrebno i na referendumu daju mišljenje o namjerama resora odbrane.

Sinjajevina je vjekovima služila za razvoj nomadskog stočarstva i tako treba da ostane, kazao je Ognjen Jovović, predsjednik Udruženja Bjelopavlića Bijeli Pavle.

sinjajevina2

"Italijani su takav vid stočarenja zaštitili, a kod nas hoće da prave vojne poligone. Mi to ne možemo da dozvolimo, želimo da Crna Gra bude ekološka država. Iz Ministarstva odbrane se ponašaju agresivno, zar može neko uzetu vjekovna prava naroda koji živi i ljeti na Sinjajevini. Naš je cilj da zaštitimo Sinjajevinu i da ona bude centar turizma i poljoprivrede. Ne smijemo da dozvolimo da se ostvari naum ministarstva, nego da ostavimo našim pokoljenjima Sinjajevinu, kao što smo je mi dobili od naših predaka. Sinjajevina treba da bude park prirode i tu borbu treba da nastavimo. Očekujemo podršku ministara poljoprivrede i turizma Milutina Simovića i Pavla Radulovića, koji ne mogu biti protiv onog za šta se mi zalažemo", kazao je on. 

"Zar nema drugog terena nego da se uništava srce Crne Gore, pluća Crne Gore? Sinjajevina pripada stočarima i oni, sa svih strana treba da je brane. Želimo čistu Sinjajevinu i ekološku Crnu Goru i da se odustane od poligona. Nijesmo mi protiv vojske, ali neka na drugom mjestu treniraju ili grade poligon. Ne damo Sinjajevinu, branićemo je svim zakonskim sredstvima, jer smo je branili i kada smo ginuli za nju", rekao je Vesko Lakić, predstavnik Udruženja bjelopavlićkih stočara.

Vanja Vuletić, stočar sa Sinjajevine, vlasnik 600 ovaca poručuje: 

"Stalno se priča o razvoju poljoprivrede, zar je taj razvoj gradnja poligona? Ja ja mislim da nije. Sinjajevinu treba da predamo potomcima, onaku kakvu smo je dobili od predaka, a to je netaknuta priroda". 

Radoje Pujo Čobeljić predstavnik iz Mojkovca kazao je da su tu da poruče državnim institucijama da su protiv svake odluke i politike koja će devastirati Sinjajevinu.

"Sinjajevina se nalazi između dva nacionalna parka. Koji su to nacionalni parkovi ako je između njih vojni poligon? Za takav ja ne znam", kaže Veselin Drljević, predstavnik Bijelog Polja. 

Komentari: 5

Dilema

19. 05. 2019 - 18:48

Je li ekologija ili srpstvo?
Gogo

19. 05. 2019 - 19:48

To je isto, oboje su protiv zagađenja životne sredine
LUKA P

13. 06. 2019 - 07:12

Čudo, kao divan, brižan narod!
Boki

19. 05. 2019 - 19:59

Ovo jedni te isti protestvuju od protesta po gradovima,krstionice,majki...A kao sakupili se oko crkve,sve vjernik do vjernika.Podrska za ministarstvo.SPC opet mesetari.Zakon se primice pa se pomalo trenira.
Rašo

19. 05. 2019 - 20:46

Zlatno li je bilo doba komunizma. Kad je državni interes u pitanju nebi niko smio osporavati i stajati na put takvim projektima. Ne da nebi smio protestvovat nego nebi smio ni pomisliti da ospori. Sada svaka šuša i maruša oće da se pita. E ne može.
Novi komentar