Usvojen prvi zahtjev

Studentska inicijativa: Otkazujemo protest ispred Rektorata

Studentska inicijativa čestitala je studentima UCG-a, kako poručuju, 'polovičnu pobjedu i usvajanje prvog zahtjeva'.
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 21:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Pokazali smo da se i studenti pitaju i da kad dignu glas mogu do svog cilja. Prorektorka za nastavu UCG-a dr Đurđica Perović kazala je da je sada moguće polagati ispite odmah nakon praznika Dana nezavisnosti Crne Gore tačnije 23. maja iako je to u suprotnosti s onim što je ranije tvrdila.

Uz pritisak studenata protestom, SPUCG i prorektorka su radili čak i nedjeljom i veoma brzo došli do kompromisa  koji odgovara našem prvom zahtjevu tj. povlačenju zabrane ispitnih rokova koji po ranijim prorektorkinim riječima  nijesu u skladu sa akademskim kalendarom po kojem su ispiti mogući tek nakon 27. maja", navode u saopštenju. 

Takođe, kako dodaju, drago im je da je Perović shvatila da je ovo bila kako ona kaže "bespotrebna situacija"  i da do ovoga uopšte nije moralo doći.

"Žao nam je što je tu istu bespotrebnu situaciju svojim dopisom fakultetskim jedinicama ona prouzrokovala i time studente WAT programa uspaničila i lišila ih dva dana koja su mogli da iskoriste za polaganje ispita.

Kako god, smatramo da su pritisak i najava protesta urodili plodom, ali mi i dalje čekamo odgovor na naš drugi zahtjev, čime bi se zakonski riješilo da se ova situacija više nikad ne ponovi.

Kako je prvi zahtjev ispunjen, iako nije jasno definisano na koji način će se to sprovesti, vjerujemo da će UCG pronaći model da ispitivanja WAT studenata sprovede bez većih  problema, kao  što je i to do sada bio slučaj, za sada otkazujemo protest ispred Rektorata koji je bio najavljen za sjutra u podne.

Studentima želimo sreću na ispitima, a mi ćemo i dalje pratiti razvoj situacije i nastaviti da pritiskom utičemo na UCG i SPUCG da omoguće poštovanje potreba studenata. Sljedećeg puta SPUCG mora mnogo brže zauzeti svoj stav ne čekajući pritiske studenata, kako ne bismo gubili vrijeme koje je u ovakvim situacijama presudno.

U slučaju da UCG ne sprovede obećano najavićemo novi protest i ostale modele djelovanja. Takođe smatramo da bi u zemljama gdje postoji kultura odgovornosti zbog ove situacija prorektorka iz odgovornosti podnijela ostavku", zaključuju u saopštenju. 

Komentari: 1

*

20. 05. 2019 - 08:49

Ovo je studentima da bi mogli da idu u Ameriku, jel to razlog ranijih rokova? "Takođe smatramo da bi u zemljama gdje postoji kultura odgovornosti zbog ove situacija prorektorka iz odgovornosti podnijela ostavku", zaključuju u saopštenju. Studenti očigledno ne znaju kako izgleda prava "bolonja"! Tu nema "kulture odgovornosti" mimo onoga što "bolonja" stvarno propisuje a to je da se na ispit ne može izlaziti više od tri puta i da se samo jedna godina od svih 5 može obnoviti. U protivnom, gubi se pravo na dalje studiranje. Mada, ipak dobro je što je kod nas još ovako ! :-) I jeste humano da se udovoljava studentima, ali ništa više. Po starom sistemu školovanja, makar smo imali ispitnih rokova gotovo svaki mjesec: septembar, oktobar, novembar, januar, mart, jun, avgust,
Novi komentar