Tokom radova na putu

U Engleskoj pronađen rijedak rimski novčić

"Nevjerovatno rijedak" starorimski novčić iskovan za ne baš najsrećnijeg cara Ulpija Kornelija Lelijana pronađen je u Engleskoj tokom radova na putu između Kembridža i Hantingdona, prenio je BBC.
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 22:06 Promjenite veličinu teksta: A A A
U Engleskoj pronaden rijedak rimski novcic
BBC

Arheolog Stiv Šerlok je rekao da je "značajno" otkriće tek drugo te vrste u Engleskoj.

Na novčiću je prikazan Lelijan s krunom, a arheolozi su ga pronašli u jarku na malom nalazištu iz starorimskog perioda.

"Rimskim carevima je bilo veoma važno da kuju novac - Lelijan je vladao samo dva mjeseca, što je jedva dovoljno da se to učini. Činjenica da je jedan od ovih novčića uopšte stigao u Britaniju pokazuje izuzetnu efikasnost i sva je prilika da je Lelijan već bio mrtav kada je ovaj novčić došao u Kembridžšir", naveo je ekspert za kovani novac Džulijan Baušer.

Lelijan se sam proglasio za cara i vladao odmetnutom teritorijom u današnjoj Njemačkoj i Francuskoj oko dva mjeseca tokom 269. godine prije nego što je bio ubijen, po svoj prilici od ruke sopstvenih vojnika.

Arheolog Šerlok je naveo da su "otkrića te vrste izuzetno rijetka".

Prilikom iskopavanja je pronađen i jednostrani novčić s motivima Galskog rata, koji je 57. prije nove ere iskovalo pleme Ambijana, koje je živjelo u području rijeke Some u današnjoj Francuskoj.

Eksperti vjeruju da je on bio poslat u Britaniju kao pomoć britanskim Keltima u borbi protiv Julija Cezara.

Na pomenutom putnom pravcu su ranije otkriveni ostaci krzenog mamuta iz ledenog doba i dokazi o proizvodnji piva datiranoj oko 400. godine prije nove ere.

Otkrivena su i praistorijska i naselja iz Gvozdenog doba, rimska, anglo-saksonska i srednjevjekovna sela.

 

Komentari: 0

Novi komentar