Zabrana kolektivne gradnje podigla cijene nekretnina u Kotoru

U Dobroti od 1.800 do 3.700 eura za kvadrat

Zabrana kolektivne gradnje, odnosno velikih stambenih zgrada i smanjenje koeficijenta izgrađenosti, kako je to predviđeno nacrtom prostorno- urbanističkog plana Kotora, nesumnjivo će dovesti do značajnog povećanja ionako visokih cijena stambenog prostora u ovom gradu.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nacrtom PUP-a, koji je nedavno prezentovan, precizirano je da građevinske zone ostaju nepromijenjene, ali je predviđeno smanjenje koeficijenta izgrađenosti i zabrana kolektivne gradnje, odnosno moći će se graditi isključivo spratnosti, prizemlje, sprat i potkrovlje bez suterena.

Miloš Kukuličić, broker nekretnina i menadžer najveće agencije za promet nekretnina u Crnoj Gori ,,Fresh Estate“ na pitanje novinara šta misli o tržištu nekretnina na teritoriji opštine Kotor i da li je to tržište poljuljano moratorijumom i novim planskim dokumentom, kaže da će cijene sigurno bilježiti brzi skok i višestruki stabilni rast čak i do 5.000 eura.

Trenutno cijene kvadrata novogradnje stambenog prostora u najatraktivnoj i najtraženijoj građevinskoj zoni Dobroti kreću se od 1.800 do 3.700 eura za metar kvadratni.

-U prvom polugodištu stupanja na snagu moratorijuma na gradnju u kotorskoj opštini nije bilo neke veće oscilacije na tržištu nekretnina što se tiče cijena i ponuda. Međutim, nakon toga kada se prodao određeni broj stanova, po prvi put nakon buma u prodaji nekretnina 2007. godine pojavila se veća potražnja od ponude da bi to kulminiralo u posljednje vrijeme, gdje se naročito za jednosobne i manje dvosobne stanove taj omjer kreće i za pojedine lokacije 10 naprema 1, odnosno 10 kupaca na jedan stan i cijene su već skočile za nekih 30 do 50 odsto u zavisnosti od lokacije stambene zgrade. Tako da nakon najave da se nacrtom PUP-a ukida gradnja stambenih zgrada na svim interesantnim lokacijama u Kotoru, izvjesno je da će cijene to malo stanova što je ostalo neprodato u stambenim zgradama ili čiji su se vlasnici odlučili na prodaju skočiti i do 5000 eura po metro kvadratnom, zato što ponuda više neće biti ni blizu kolika je potražnja.

S obzirom na sve veću atraktivnost Bokokotorskog zaliva i samog Kotora, sigurno je da zbog Uneska i zabrane kolektivne gradnje cijene bilježe brzi skok i višestruki stabilni rast. Bez obzira na branšu nekretnina - ono čega ima malo a traži se enormno, biće skupo - zaključio je Kukuličić.

Komentari: 0

Novi komentar