Povlašćenim proizvođačima struje isplaćeno više od pet miliona eura

Vlasniku vjetroelektrane Krnovo, kompaniji Krnovo Green Energy, od početka godine do kraja aprila je po osnovu podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora isplaćeno 4,3 miliona eura, dok su vlasnici 13 malih hidroelektrana zaradili 1,14 miliona, što je ukupno 5,45 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vjetroelektrana na Krnovu je prvi vjetropark u Crnoj Gori koji je u pogonu od kraja 2017. godine, a na pitanje Dnevnih novina kada će u sistem podsticaja ući vjetroelektrana Možura, u COTEE kažu da nijesu ovlašćeni da odgovore, te da je to isključivo nadležnost Ministarstva ekonomije i Regulatorne agencije za energetiku.

“Na pitanja koja ste nam postavili nijesmo kompetentni da odgovorimo. Za prva četiri mjeseca, vjetroelektrani Krnovo je po osnovu podsticaja isplaćeno 4.310.046,12 eura. Vlasnicima malih hidroelektrana u prva četiri mjeseca ove godine po osnovu podsticaja isplaćeno je 1.145.683,95”, naveli su u COTeE.

Kada je riječ o mini centralama, od podsticaja za struju iz obnovljivih izvora, najviše je u aprilu prihodovala beranska kompanija Hidroenergija Montenegro. Ona je za elektrane Jezerštica, Bistrica, Spaljevići, Orah, Rmuš I Šekular dobila 226.901 euro, od čega je najviše zarađeno po osnovu rada mHE Bistrica, ukupno 90.624 eura.

Podgoričke firme Hidrobistrica i Sinergy su za mHE Bistrica-Majstorovina i Vrelo prošlog mjeseca zaradile 66.151, odnosno 21.241 euro.

Andrijevački Nord Energy je za svoju mHE Šeremet potok 28.037 eura. Na vodoticima u Andrijevici struju proizvode i Mhe Bradavec i Piševska Rijeka čiji je vlasnik Igma energy, do kraja aprila prihodovao 56.336 eura. Firmi Kronor iz Podgorice je za mini centralne Jara i Babino polje u Plavu isplaćeno ukupno 142.907 eura.

Predsjednik Vlade Duško Marković naložio je na posljednjem premijerskom satu ukidanje naknade za obnovljive izvore energije (OIE 1), zbog čega će računi za struju biti manji 1,5 do pet odsto. Ukidanje tarife OIE 1 važiće od 1. juna.

 

Komentari: 0

Novi komentar