Iznenađenje: Ko je najviše profitirao od taksi koje je Priština uvela Srbiji i BiH?

Kosovske takse na robu iz centralne Srbije koja su na snazi punih sedam mjeseci, napravile su odličan posao za neke susjedne, ali i daleke zemlje, piše „Blic“.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 09:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Srpskoj privredi su izazvale gubitak od oko 300 miliona eura, dok su na Kosovu produbile siromaštvo zbog rasta cijena.

Najnoviji podaci pokazuju da je za prvih pet mjeseci godine ponovo najviše profitirala Slovenija.

Ova zemlja, naime, po istom osnovu nalazila se na prvom mjestu i ukoliko se pogledaju podaci iz februara ove godine u odnosu na isti mjesec lane. U tom periodu, dakle za godinu dana, Slovenija je na Kosovo izvezla skoro deset miliona eura robe više nego u vrijeme kada nisu postojale carine.

Na drugom mjestu, po profitiranju na račun carina koje je Priština uvela Srbiji tada se nalazila Sjeverna Makedonija i upravo ovo drugo mjesto predstavlja najveće iznenađenje.

Drugo mjesto sada je zauzeo Izrael, zemlja koja se po profitiranju na račun taksi u periodu februar 2018. na februar 2019. nije nalazila ni među prvih deset zemalja.

Odmah iza Izraela, na trećem mjestu, sada se nalazi Turska koja je blago poboljšala svoju poziciju u odnosu na podatke iz februara, kada je povećala prodaju robe na Kosovu za oko šest miliona eura. Slijede Albanija sa sličnim rezultatom, zatim Njemačka, Kina, Hrvatska i Crna Gora.

 

Komentari: 4

Miki

20. 05. 2019 - 10:13

Crna Gora da je pametna uvela bi i ona takse na stanu robu, pogotovo iz Srbije i Hrvatske, imamo svoje proizvode a kupujemo tuđe. Naša voda je 100 puta bolja od ovih uvoznih, ali naši tutuši kupuju Rosu i Janicu. Ali mi se nikada u pamet nećemo dozvati.
jovan

20. 05. 2019 - 13:00

To se ne radi uvodjenjem taksi, već konkuretnim cijenama, i treba da je tudje prodavanije kad.je naše domaće skuplje!
Bnk

20. 05. 2019 - 13:56

Miki, takse već postoje ali su one recipročne. Naša roba je i pored taksi skuplja ili barabar jer ima malo tržište sa malom proizvodnjom
Vodootporan

20. 05. 2019 - 15:59

Neša voda ne valja. Nema uranijuma.
Novi komentar