U podgoričkom Višem sudu

Potvrđena optužnica protiv Đurđića i Kneževića

Podgorički Viši sud potvrdio je danas optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i nekadašnjeg direktora Atlas Banke Đorđa Đurđića.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 10:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjetimo, specijalno državno tužilaštvo je nakon sprovedene istrage o zakonitosti izdavanja i odobrenja garancije Atlas banke AD Podgorica, na iznos od 12.500.000 eura, još u martu podiglo optužnicu protiv dva lica.

Kako je tada, nakon podizanja optužnice, Portalu Analitika saopšteno iz SDT-a, optužnica je podignuta protiv Duška Kneževića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja i Đorđa Đurđića  zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prethodno je prošle godine Apelacioni sud po tužbi arapske kompanije presudio u njihovu korist tako da je Atlas banka morala da im isplati oko 15 miliona eura, uključujići zatezne kamate.

Iz Atlas banke su tokom sudskog postupka po tužbi arapske kompanije tvrdili da nije izdata garancija već nacrt garancije i da pravni posao nikada nije obavljen.

Vlasnici Kaspie, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Tale i Nijat Hajdarov iz Azerbejdžana.

U presudi Apelacionog suda se navodi da su isplatili Kneževiću 12,5 miliona EUR za kupovinu hotela Princes u Baru.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, na kraju su ga tužili Privrednom sudu pozivajući se na garanciju od 12,5 miliona eura koju je izdala Atlas banka za pokrivanje ovog posla. Nakon više suđenja, Apelacioni sud je presudio da Atlas banka mora, kao davalac garancije za novac koji je Knežević uzeo, da isplati kompletan iznos plus zatezne kamate.

“Sud je utvrdio da je Duško Knežević po kupoprodajnom ugovoru od 14. 1. 2014. godine primio iznos od 12,5 miliona eura, od čega osam miliona eura shodno potpisanoj potvrdi o primljenom novcu i carinskoj deklaraciji od 14. 1. 2014, kao i prenosom sa računa iznosa dva miliona eura 5. 3. 2014. sa svrhom uplate akcija hotela Princes i iznos od dva i po miliona 11. marta sa svrhom uplate druge rate za kupovinu akcija hotela Princes”, navodi se u presudi.

Komentari: 0

Novi komentar