Doskorašnji austrijski vicekancelar

Šta je Štrahe na Ibici rekao o Srbiji

Doskorašnji austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe na tajnom sastanku na Ibici, prema navodima medija, pominjao je i Srbiju - jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući, a njegov rječnik se uklapao u ton te pijane večeri, prenosi Dojče vele (DW). Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je u Srbiji omiljen skoro kao Vladimir Putin.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 13:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Višesatni sastanak u vili na Ibici u ljeto 2017. godine već je srušio austrijsku vladu. Kancelar Sebastijan Kurc je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus povukli su sa svih funkcija. 

DW dodaje da je i sam Štrahe potvrdio ono što se dalo zaključiti na osnovu isječaka snimka, koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedejljnik Špigel - da je bio prilično pijan.

Mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da ga objave u cjelosti, štiteći izvore pa je i dalje nepoznanica ne samo ko je organizovao namještaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku. Špigel i Zidojče cajtung objavili su nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima detaljnije prenijeli dijelove dijaloga.

Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija "fantastična zemlja", da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsjednik Vladimir Putin. Međutim, dodaje DW, u tekstu Zidojče cajtunga ovog vikenda je Štrahe citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju "rusku sagovornicu" je upozorio da ne investira na Balkanu.

"Hrvatska je s*anje, obično s*anje", rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbjegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme "izvučene ispod gu*ice" - što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, piše DW.

Pretjerivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao budalama, novinare "najvećim kurvama na planeti", a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je "scharf" što bi se moglo prevesti kao "dobra riba", prenosi DW.

DW piše i da je poznat flert FPO sa dijelom austrijskog biračkog tijela srpskog porijekla. Štrahe je bio rado viđen gost u Beogradu i Banjaluci i u međunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za "srpsku stvar" – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu i nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom.

Komentari: 0

Novi komentar