Uručene nagrade pobjednicima konkursa „Ljepota kristala“

Zavod za metrologiju uručio je danasnagrade najboljim ekipama osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu  „Ljepota kristala“organizovanom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 13:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Takmičenje „Ljepota kristala“ bilo je namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola i organizovalo se u dvije kategorije: rast kristala neorganske i organske soli.

Takmičarski dio konkursa „Ljepota kristala“ počeo je 19. decembra 2018. i završio se 19. aprila 2019. kada je stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa (HUK) izabrao 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola.

Ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana osvojila je prvu nagradu u kategoriji rast kristala neorganske soli. Drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ „Radomir Mitrović“ takođe iz Berana, dok je trećeplasirana ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice.

Ekipa OŠ „Radomir Mitrović“ iz Berana osvojila je iprvo mjesto u kategoriji rast kristala organske soli.  Drugo mjesto pripalo jeekipi OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice, dok je treća ekipa OŠ „Jugoslavija“ iz Bara.

Od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, prvoi treće mjesto osvojile su ekipe Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka, dok je drugo mjesto pripaloekipi Srednje stručne škole iz Bara.

Ekipa Srednje građevinsko geodetske škole „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice osvojila je prvo mjesto u kategoriji rast kristala organske soli. Drugo mjesto osvojila je ekipa Srednje stručne škole iz Bara. 

Trećeplasirana je ekipa Gimnazije „Petar  I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada.

Svim članovima 12 pobjedničkih ekipa,u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, uručene su vrijedne nagrade: bicikla, tablet računari, pametni i G shock satovi, bluetooth slušalice i zvučnici. 

Pobjednike, po propisanim kriterijumima, izbarao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju MSc Milena Raonić, dipl. ing Tatjana Raičevič i spec. sci Naina Čuturić Knežević.

Na konkursu Zavoda za metrologiju „Ljepota kristala“ učestvovalo  je 17 osnovnih škola, sa 51 ekipom i 10 srednjih škola sa 31 ekipom. Prijavljene su škole iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Cilj nagradnog konkursa „Ljepota kristala“, koji je prvi put organizovan u Crnoj Gori, jeste afirmacija nauke, konkretno hemije i kristalografije, kao i stvaranje pozitivnog stava prema nauci kod učenika osnovnih i srednjih škola. Osim toga, cilj konkursa je bio i podsticanje  učenika na samostalan rad i aktivnosti koje proširuju nastavni plan i program.
 

Komentari: 0

Novi komentar