Marko Globarević, učenik škole „Sergije Stanić"

Rolovana piletina za zlato

Marko Globarević (18), učenik četvrtog razreda Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, osvojio je dvije medalje na četvrtom međunarodnm kulinarskm festivalu ,,Kranjska gora“.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 14:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bio je najbolji u kategoriji juniora srednjih škola, a među seniorima profesionalcima osvojio je srebro za pripremu nacionalnog jela na moderan način.

Kulinarsko takmičenje u podnožju Julijskih Alpa okupilo je oko 100 takmičara iz 13 evropskih zemalja, a naš predstavnik u pratnji profesora mentora Milivoja Đukanovića je u ukupnom plasmanu zauzeo peto mjesto.

Medalje iz Slovenije nastavak su Markovog uspjeha na brojnim takmičenjima u Crnoj Gori i inostranstvu. Pored talenta i upornog rada, zasluge za svoja dostignuća, kako nam je rekao, duguje kolektivu profesora kuvarstva JU „Sergije Stanić“, kao i roditeljima koji su vjerovali u njega.

- Čitav tim profesora je stao uz mene. Primijetilli su moj potencijal i podržali me. To mi je mnogo pomoglo, jer bez njih ne bih uspio. Tokom četvrtog razreda, od kada se takmičim, osvojio sam šest medalja, četiri zlata i dva srebra.

Od samog upisa na smjer kulinarski tehničar, porodica me je podržala u svemu. Podrška je najvažnija za uspjeh – rekao je Globarević koji će školovanje nastaviti u Beogradu, nakog čega planira da se vrati u svoju zemlju, jer ovdje, kako ističe, ima perspektivu za njegovo zanimanje.

Za takmičenje u kategoriji juniora, gdje je osvojio zlatnu medalju, pripremao je rolovanu piletinu sa sušenim paradajzom i mocarelom, a među seniorima je predstavio podgorički popek serviran na moderan „fine dine“ način.

Mladim ljudima, koji se tek odlučuju za upis u srednju školu, Marko je poručio da rade na otkrivanju svojih talenata i vjeruju u svoje snove.

- Samo budite uporni i vaše vrijeme će doći kad tad. Lijepo je biti talentovan, ali ništa bez rada. To je teži dio priče, ali se na kraju sav trud isplati – rekao je Globarević.

Komentari: 0

Novi komentar