INTERVJU: Branko Lukovac, nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnost

LUKOVAC: Moralo se uraditi mnogo više na suzbijanju podjela

Nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnost, Branko Lukovac, ocijenio je u intervjuu Portalu Analitika, povodom 13 godina od crnogorske nezavisnosti, da se moglo i moralo ostvariti mnogo više na prevazilaženju ili smanjivanju velikih podjela i zaoštrenosti u crnogorskom društvu.
Objavljeno: 21. 05. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
LUKOVAC: Moralo se uraditi mnogo vise na suzbijanju podjela
Foto: Mina; mc.rs; Cdm, RTCG

„Odgovornost je svih što se na tome nijesu angažovali, ali je najveća odgovornost  na vodećim političkim snagama koje čine vlast“, rekao je on.

Lukovac kaže i da nije saglasan s ocjenama da je veći dio opozicije više okrenut Srbiji nego Crnoj Gori.

„Hoću da vjerujem da je prisutna evolucija kod dijela takve opozicije i da se ona sve više okreće dobrobiti Crne Gore“, istakao  je on.

ANALITIKA: Obilježavamo 13 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Gdje je, po Vašem mišljenju, ona danas? Jesmo li mogli više za ovih 13 godina, posebno u smislu demokratizacije i vladavine prava?

LUKOVAC: Najvažnije je da je jedan od istorijski najvećih ciljeva ostvaren mirnim, demokratskim putem, što je od ogromnog značaja, imajući u vidu stepen unutrašnjih polarizacija i zaoštrenosti, kao i tragična iskustva našeg regiona u prethodnoj deceniji. Sve je više građana, onih koji su bili za opstanak zajedničke države, prihvatilo i prigrlilo nezavisnu, suverenu Crnu Goru, koja postaje dio evropskih i evroatlantskih integracija. Crna Gora je očuvala unutrašnju stabilnost, prihvaćena je kao važan faktor mira, stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Moglo se i moralo, u ovih 13 godina, ostvariti mnogo više, u prvom redu na prevazilaženju ili barem smanjivanju velikih podjela i zaoštrenosti u društvu, kako bi Crnu Goru učinili – kako smo to prije referenduma stalno isticali – ugodnim domom za sve, nezavisno od etničkih, vjerskih, religioznih ili političkih razlika i opredjeljenja. Odgovornost je svih što se na tome nijesu angažovali, ali je najveća odgovornost na vodećim političkim snagama koje čine vlast. Predsjednik Đukanović je, tokom kampanje za predsjedničke izbore, tome posvetio gotovo najveći značaj, najavljujući inicijative i angažovanje u tom pravcu – koje još iščekujemo.

2005brankolukovac2

Nadalje, sporo se mijenja nepovoljna privredna struktura, kako bi se stvarao i jačao proizvodni, posebno industrijski sektor. Regionalni dispariteti su veoma veliki, nedovoljna pažnja poklanja se razvoju sjevernih, nerazvijenih područja, teče intenzivan proces migracija i depopulacije tih krajeva.

Krupni propusti učinjeni su u sferi očuvanja životne sredine, prostora, održivog razvoja i približavanja Crne Gore idealu ekološke države. Stepen zaduženosti je zabrinjavajuće visok. Uz to, nije dovoljno ostvareno ni na planu demokratizacije, vladavine prava i jačanja građanskog karaktera društva i države.

ANALITKA: Često se govori da je najveći uspjeh Crna Gora ostvarila na spoljnopolitičkom planu. U posljednje vrijeme od najvećih crnogorskih zvaničnika čujemo da EU mora prihvatiti Balkan ili će ga predati u ruke Rusije i Kini. Jeste li saglasni s tim ocjenama?

LUKOVAC: Međunarodna zajednica je objeručke prihvatila Crnu Goru, nakon mirnog i demokratskog rješenja pitanja, koje je – posebno s obzirom na iskustva na Balkanu – moglo da postane opasno krizno žarište. Tim više što nije bilo očekivanog napretka na drugim tačkama u regionu.

Naravno, od značaja je što je državno rukovodstvo prioritetni značaj posvetilo sređivanju odnosa u susjedstvu, kao i ubrzanju procesa integracija, i to je dalo dobre rezultate. EU se, u ovom periodu, suočava s krupnim izazovima – na planu globalnih odnosa, terorizma, migracija, Bregzita, jačanja nacionalitičkih snaga u nizu članica, što sve u drugi plan potiskuje proces proširenja. Na mjestu su upozorenja da na našem prostoru djeluju i druge globalne i regionalne sile koje mogu imati drugačije interese i ugroziti napredak zemalja prema integracijama. To  se sve više shvata i u EU, ali je neizvjesno koliko će biti snage i saglasnosti najvažnijih činilaca, da se EU više angažuje na podršci našim državama, kako bi se ubrzao proces integracija. 

2005brankolukovac1

ANALITIKA: Zašto se nije više radilo na suzbijanju podjela?

LUKOVAC: Već sam ukazao na propuste u prevladavanju krupnih podjela i zaoštrenosti, kao o jednom od najvećih izazova i opasnosti koje prijete razvoju našeg društva i odnosa u njemu. Političke snage koje čine vlast u Crnoj Gori moraju biti istrajnije u traženju rješenja, dijalogu i prihvatanju inicijativa koja će okupiti najšire snage u društvu i koje vode napretku Crne Gore.

ANALITIKA: Zbog čega se nije više radilo na jačanju crnogorskog identiteta?

LUKOVAC: Odista je nejasno koji su razlozi za to: da li bojazan da bi time mogle da se prodube postojeće podjele i dalje zaoštre odnosi ili ocjena da  postupnost, makar zahtijevala više vremena, pruža mogućnost da društva, organizacije koje su posvećene afirmaciji i jačanju crnogorskog identiteta, svojim djelovanjem zadobiju  širu podršku u društvu. Mora se, istovremeno, mnogo snažnije i odlučnije razvijati građanski karakter naše države, uz punu podršku njegovanju i afirmaciji kultura našeg pluralističkog društva.

3107lukovac

ANALITIKA: Kako gledate na to da je najveći dio crnogorske opozicije i danas – nakon 13 godina od obnove nezavisnosti – više okrenut Srbiji nego Crnoj Gori? Da li su oni, po Vašem mišljenju, suštinski prihvatili Crnu Goru kao svoju državu? Je li opravdana bojazan da bi zaista mogli da traže preispitivanje državno-pravnog statusa?

LUKOVAC: Jedan dio opozicije jeste vise okrenut Srbiji nego Crnoj Gori, ali se ne bih složio da je to najveći dio. Hoću da vjerujem da je prisutna evolucija kod dijela takve opozicije i da se ona sve više okreće dobrobiti Crne Gore. Ne bi imao realnog uporišta – niti značajnije podrške kod građana Crne Gore – eventualni zahtjev za preispitivanje njenog državno-pravnog statusa.

Komentari: 15

grbalj

21. 05. 2019 - 01:26

G. LUKOVAC ZELIO BIH ZNATI,KAKO STE DOSLI DO ZAKLJUCKA, DA JE OPOZICIJA U C.G. DANAS VISE OKRENUTA C.G. NEGO SRBIJI?JELI SE TO DESILO JUCER, ILI JE TO TRINAJESTO GODISNJI OSTATAK PODJELA.TOLIKO O PODJELI.
Momčilo,PV

21. 05. 2019 - 10:01

Branko, mnogo uman, mnogo zaslužan čoek za CG, samo mi nije jasno jedno : i ti dobro znaš da tih podjela ne bi bilo samo u slučaju da se pripojimo Srbiji..
Contradictio in adjecto

21. 05. 2019 - 08:37

Branko, niko ne može dovesti u pitanje činjenicu da si mnogo uradio za nezavisnost CG. Međutim, kasnije si bio uključen u svaku aktivnost klana "Vijesti" koji je svjesno je produbljavao podjele u CG. Tvoj osnovni stav je da je moralo više da se uradi na suzbijanju podjela za ovih 13 godina. Međutim, na kraju u samom intervjuu sam sebe demantuješ da je moglo više da se uradi na tom planu.Đoko Orlandić
Naravno

21. 05. 2019 - 11:47

da je moglo i trebalo da se uradi više na suzbijanju podjela između bogatih i siromašnih, između osoba sa protekcijom i bez protekcije, između onih koji rade i onih koji za nerad uzimaju plate, između stvarno bolesnih i onih kojima prijatelj doktor završava krevet, operaciju, skener,.. a te srpske podjele o kojima ti pričaš, pričaj po vijestima i beogradu.
Zoran V. Raičević

21. 05. 2019 - 15:41

Problem je vazda isti: mnogi Crnogorci misle da CG pripada samo njima, ali ne i ostalima Crnogorcima. Crnogorstvo se mjeri i djelima, a ne samo riječima. Dijaspora je donijela presudnih 0,3% glasova inače bi Referendum propao pored svih “velikana” crnogorske nezavisnosti i njohovog zalaganja. Dobili smo NATO to je super, ali poslije 13 godina i dalje cupcamo u mjestu vezano za EU, projekat Crnogorske Kuće u Njujorku je doživio fijasko, od Referenduma je 10 posto stanovništva otišlo iz CG i td i td. Lijepo je čitati naslove, ali tekstovi nijesu vazda objektivni. Crnogorci od djela, ne od rijeći nama trebaju!
Janica Matova Beograd

21. 05. 2019 - 21:57

@Zoran V.Raičević.Ja sam sigurna da i ti sam ne znaš šta si rekao .Ove glupave i banalne konstatacije kojima se češće javljaš najviše govore o tebi..Postoji li veće budalaštine nego tvrditi da je dijaspora odlučila o referendumu i otkud ti znaš ko je i kako glasao na referendumu .Lično znam da su mnogi glasali protiv.
lukasenko ...

21. 05. 2019 - 17:02

Kako Branko ne preporuci recept za prevazilazenje politickih podjela :da li je to da manje budemo Crnogorci ,da slusamo. Amfija ,da zamotamo crnogorsku a odmotamo zastave nasih susjeda ,da himnu svedemo na instrumental i da ne bastnimo antifasizam .i naravno napustimo NATO i okrenemo seprotiv borbe za evropske stsndarde ..Poslije Branka uradite intervju sa onim iz NVO koji kaze da se CG nije snasla u odnosu na SAD i Rusiju .. Da do kraja dezorjentisu suvernisticki blok ...
Torsades

21. 05. 2019 - 21:36

Ovi ti spremaju državni udar a ti treba da istraješ "u u traženju rješenja, dijalogu i prihvatanju inicijativa koja će okupiti najšire snage u društvu i koje vode napretku Crne Gor"e
Antonio

25. 05. 2019 - 20:55

Pa vladaju na podjelama, valjda će ih potsticati,ne suzbijati!???
=

26. 07. 2019 - 13:50

Nije su to bile podjele nego ućerivanje plaćenih zlotvora države u skupštinu za uspješnije pelješanje crnogorske države i opstajanje na vlast.
Boka

01. 08. 2019 - 12:20

Gospodine Lukovac nije se skoro nista uradilo za zastitu Crnogorskog identiteta, Srbi nam sve utimaju. Najveca otimcina se vidi u mjeru da su gusle zavedene kao Srpski nacionalni instrument, vjerujem da ima vise gusala u Boki nego u cijeloj Sbiji, da ne pricam o broju guslara... Previse smo pustali i nismo branili svoje, ali vise nece tako biti.
Realista

01. 08. 2019 - 12:26

Trebalo se mnogo više uraditi na polju zaštite crnogorske kulture, istorije, države, naroda... Manji smo pa se od Srpske manipulativne buke ne može razaznat istina. Srbi su okupirali Crnu Goru 1918. i to je fakat. Nikad se niko iz Srpskih državnih krugova nije javno izvinio za taj fukarski i nečovječni čin, kako su to recimo Francuzi nedavno uradili. Ne prestaju sa svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima da rade na asimiliaciji Crnogoraca. Bez obzira na sve to vratili smo državu i borićemo se protiv domaćčih izdajnika i stranih plaćenika. Vječna je Crna Gora!
Jovan

01. 08. 2019 - 12:35

Da li to znači da bi podjele nestale da se Crna Gora opet okupira od Srbije? Zamjenjuju se teze, nema što mi Crnogorci više da spuštamo gard, dosta smo puštali da nam rovare po državi kojekakvi plaćeni špijuni u mantijama, strani plaćenici, domaći izdajnici... Ne više dati ni crno ispod nokata, Crna Gora treba da zauzme stav i da se brani od svih koji ne poštuju zakon, koji na razne načine žele da unište sve što ima veze sa Crnom Gorom. Ne damo te Crna Goro, ne više ni malo popuštati, dosta smo ćutali!
Marija

01. 08. 2019 - 12:38

Branko kad si mogo dok si bio u Vjestima ovo ti nije padalo napamet, sad je lako pričat i držat teze... Tada su Vijesti i ostali prosrpski mediji puno uradili da se podjele još više naglase, što i danas isto rade samo pod maskom demokratije...
Niko Markov

01. 08. 2019 - 12:42

Treba batalit Srebiju više i okrenut se razvoju naše države, a ovi posrbljeni će shvatit ili će poć u Beograd da prose po ulica. Crna Gora je suverena država i onaj koji je ne poštuje treba da se kazni. Oduztimat pasoše, to je recimo super model ppa neka idu u državu koja im je milija. Onaj momak prije neki dan što je odlučio da neće da igra za Crnu goru nego za Srbiju, odma oduzet pasoš i njemu i onima što su ga tako naučili pa će se smirit zli duhovi.
Novi komentar