Ozon i Breznica pozvali premijera Markovića

Poništite koncesije za male hidroeelektane u čast ekološke Crne Gore

Ekološke nevladine organizacije Ozon i Breznica, pozvale su premijera Duška Markovića da shodno svom položaju poništi koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, ugovore koji nesporno nijesu od javnog interesa i očigledno imaju sve elemente da kao štetni za građane Crne Gore budu raskinuti.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 15:56 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ponistite koncesije za male hidroeelektane u cast ekoloske  Crne Gore
Probijanje pristupnog puta za izgradnju MHE na rijeci Bukovici

Oni smatraju da je hitno potrebno obustaviti i subvencije za postojeće male hidroelektrane, a sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kroz akcizu na ugalj, namjenjena za tu svrhu, preusmjeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba.

– Imajući u vidu aktuelne probleme i narasle tenzije, naročito na relaciji građani – investitori, zašto je upravo Vlada najveći krivac, te trendove u razvijenim zemljama, stavove EU i EIBRD kada su projekti malih hidroelektrana u pitanju, upitna ustavnost podsticajnog načina otkupa tako proizvedene električne energije i očiglednog prostora za različite koruptivno-manipulativne elemente, smatramo da je jedina prava odgovorna odluka zaustavljanje dalje štete po društvo u cjelini – ističe se u saopštenju Ozona i Breznice.

Premijer Marković, kažu oni, mora prepoznati ozbiljnost trenutne društveno-ekonomske situacije i hitnost i neophodnost zaštite javnog interesa.

–  Smatramo da bi na ovaj način građanima Crne Gore, onim koji čuvaju njene najvažnije vrijednosti, dokaže da mu je naše dobro, važnije od privatnih interesa onih koji su koncesije na rijeke podijelili kao da im je porodična a ne državna svojina. Nadamo se da će naše inicijative biti prihvaćene u najkraćem roku i da ćemo u narednom periodu umjesto svakodnevne tenzije, imati  priliku da doprinesemo održivom razvoju i boljitku društva u cjelini – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portal.

Komentari: 2

Boka

20. 05. 2019 - 21:09

Tako je, podrška iz Boke kotorske! Poništite koncesije za male hidroeelektane u čast ekološke Crne Gore!
nikola

21. 05. 2019 - 06:01

Protiv unistavanje prirodnih ljepota CG treba da bude cilj svakog gradanina,ovo se radi o buducnosti zemlje u kojoj treba da zive vasa djeca
Novi komentar