Odlazeći lider SDP-a čestitao Dan nezavisnosti

Krivokapić: EU i NATO ne smiju biti paravan za kamuflažu raznih pohara

Trinaest godina obnove nezavisnosti Crne Gore prilika je za svođenje mnogih bilansa politike koja je upravljala zemljom u tom važnom periodu utemeljenja države, saopštio je lider SDP-a Ranko Krivokapić, čestitajući građanima 21. maj - Dan nezavisnosti Crne Gore.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 16:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Prilika da objektivno vrjednujemo ogromno istorijsko dostignuće obnove države, ali i da sagledamo, prije svega, greške, lutanja, izgubljene šanse da Crna Gora danas bude bolja nego što jeste", istakao je Krivokapić.

"I uvijek, povodom ovog grandioznog datuma, odzvanja to toliko puta postavljeno pitanje. Da li smo ispunili očekivanja onih koji su sanjali nezavisnu Crnu Goru onda kada je to više bio mit nego realna šansa? Da li smo iznevjerili one malobrojne bastadure iz devedesetih koji se ne “šćeše u lance vezati”? Da li ova današnja Crna Gora pjeva o svojim sinovima kao što su oni pjevali o njoj? Jesmo li izvukli pouke iz vremena od prije jedan vijek kada je nestala Crna Gora. Da li je politička generacija koja je obnovila nezavisnost kadra da kolektivnu slobodu pretoči u slobodu svakog građanina ove države?"

Krivokapić je istakao da su EU put i NATO članstvo kapitalna dostignuća te da su sigurno najveća ostvarenja za ovih 13 godina jubileja.

"Ali i EU i NATO podrazumijevaju vrjednosni sistem, nijesu i ne smiju biti paravan za kamuflažu raznih pohara i rasprodaja. Ako budu to, građani će gubiti vjeru u ova dva stuba današnjeg civilizivanog i demokratskog svijeta", naveo je on.

"Amerikanci su morali samo jednom da osvoje svoju nezavisnost a mi smo nekoliko puta u našoj istoriji morali da prisegnemo za svojom slobodom iznova. To će reći da dugo trajemo, ali i da nijesmo uvijek bili dovoljno pametni da tu slobodu odbranimo i da uvijek nijesmo bili dovoljno mudri da tom slobodom gazdujemo.

Nova Crna Gora, da bi bila mudra i pametna, da bi opstala i bila vječna kroz vjekove mora pred sobom imati cilj prve vrste - da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu. Da Crna Gora bude država koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu", navodi se u čestitki.

"Jedino Crna Gora koja ima osjećaj jednakosti, pravičnosti i solidarnosti, je Crna Gora spremna za nove velike istorijske iskorake. Jedino takva Crna Gora je dostojna generacija koje dolaze. SDP vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru – državu svih. Neka nam je svima srećan Dan nezavisnosti Crne Gore i da ga vječno slavimo," zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 4

Drzava Svima? Sprda li se on?

20. 05. 2019 - 18:52

Evidentno da jedan znacajan dio politickog tijela tj gradjana ne ZELI Crnu Goru. Ironicno, to je upravo onaj dio sa kojim je Ranko htio graditi "demokratskog, prosperitetnu" Crnu Goru, to je onaj dio sa kojim je Ranko "htio" uvesti CG u NATO i EU . Not su zeljeli niti danas zele ni Crnu Goru ni NATO ni EU. Ranko se pravi da ovo ne vidi , ali sto hoce nije nikom jasno
Spavač

20. 05. 2019 - 19:29

Idi i odspavaj malo Ranko. Od kad si se probudio samo zlo i naopako Crnoj Gori, a i no kako će
Bolji standard

20. 05. 2019 - 19:43

RANKO, nauci nas kako se stan u istorijskom jezgru Kotora dobija za desetinu cijene !
Vanja

20. 05. 2019 - 20:01

Srećan dan državnosti DICNA CRNA GORO.NEKA SI VJECNA!!!,(R.K.,bez komentara,sa puno cinizma).
Novi komentar