Ne žele uvoziti konflikte

Han: Bez rješenja bilateralnih problema nema ulaska u EU

Prihvatamo nove članice samo ako nemaju konflikte sa susjedima - nijesmo spremni uvoziti konflikte, poručio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 18:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han ponovio je da bez rješenja bilateralnih problema nema članstva u Evropskoj uniji te naglasio da je Sjeverna Makedonija pozitivan primjer da se problemi mogu riješiti.

On je, govoreći na skupu "Nove perspektive Sjeverne Makedonije", u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma - VEF, kazao da je trenutno Sjeverna Makedonija jedina na zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susjedima i da je time stabilnija od ostalih dijelova regije.

"Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti Uniji, a moj odgovor je uvijek isti - radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa ovisi o tome ko najbrže napreduje na tom putu. Počeli smo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i trenutno su te države formalno najnaprednije na tom putu, ali to ne isključuje mogućnost da će Sjeverna Makedonija uspjeti nadoknaditi zaostatak koji ima. U strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan jasno smo naveli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte sa susjedima. Nijesmo spremni uvoziti konflikte", poručio je Han.

Politička stabilnost jako važna

Ukazao je da u Sjevernoj Makedoniji postoji i politička stabilnost, jer je opozicija spremna na dijalog u parlamentu, što bi, kako je konstatovao, želio i drugima u regiji.

"U poređenju s drugima, situacija u Sjevernoj Makedoniji je bolja, jer se tamo opozicija ponaša kao prava opozicija, konstrukivna je i sudjeluje u parlamentu u političkom životu, na način kako se očekuje u jednoj zreloj demokrafiji. Posljednji predsjednički izbori su dokazali da je moguće zajednički napredovati", objasnio je Han.

Po njemu, taj napredak je urodio plodom i najprije predstoji pristup Sjeverne Makedonije NATO-u, što bi se, kako je dodao, trebalo dogoditi do iduće godine.

"To jeste važan korak, ali još važniji je drugi korak, a to je evropska perspektiva", dodao je.

Izrazio je nadu da će uspjeti uvjeriti skeptične članice da se otvore pristupni pregovori sa Skopljem što prije te vjeruje da će to uslijediti još prije ljeta, te da će se prva poglavlja moći otvoriti do kraja godine.

Makedonski premijer Zoran Zaev objasnio je da je spor s Grčkom riješen na način da su dvije strane prihvatile dijeliti zajedničku povijest.

Dobar primjer za Srbiju i Kosovo

Po njemu bi rješenje koje su Skoplje i Atena pronašli za dugogodišnji spor mogao biti ohrabrenje Srbiji i Kosovu da nastave dijalog.

"Kada smo prihvatili da dijelimo zajedničku povijest, to nam je otvorilo mogućnost za budućnost. Sada smo zemlja sa novim imenom, našli smo rješenje za škakljivo pitanje o identitetu i imenu, ali na najbolji način za budućnost novih generacija u obje zemlje. Pronašli smo mogućnost kako da se međusobno priznamo, da razdvojimo Makedonce u dvije zemlje. Mi smo stvarno sjeverni dio povijesne regije. To je dobar primjer rješenja koje može biti primijenjeno na druge dijelove svijeta s istim problemima", uvjeren je Zaev.

Skoplje sada očekuje punopravno članstvo u NATO-u, dodao je Zaev, jer će to Sjevernoj Makedoniji, kao multietničkoj zemlji, "osigurati više stabilnosti i donijeti sigurnost da neće više biti ratova".

Paralelno tome, kaže, Sjeverna Makedonija napreduje i na putu ka članstvu u EU.

Očekuje, u tom smislu, da će još ovog ljeta Skoplje dobiti pozitivno mišljenje za početak pristupnih pregovora.

Komentari: 1

grbalj

20. 05. 2019 - 18:38

SLAZEM SE G. HAN,DA E.Z. NE ZELI DA "UVOZI" BALKANSKE PROBLEME U ZAJEDNICU.POSTAVLJA SE PITANJE,KOJE SU TU BALKANSKE DRZAVE KOJIMA STE VI LICNO,ILI ZAJEDNICA KONKRETNO, PUNUDILU RIJESENJA ZA TE PROBLEME.Pa ako je to tako,trbate navesti koje drzave i koji su to problemi koji onemogucavaju jedan dio Evrope da bude u E.Z.Balkan je u Evropi,nije u Africi!
Novi komentar