Otkriće ekspedicije britanskih naučnika

Najveća pećina na svijetu veća nego što se mislilo

Zahvaljujući otkriću nedavne ekspedicije, otkriveno je da je najveća svjetska pećina Son Doong čak i veća nego što se mislilo, javlja CNN.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 20:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prošlog mjeseca troje britanskih ronilaca odvažilo se istražiti podvodne spilje Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang u Vijetnamu.

Tokom ronjenja otkrili su novi podvodni tunel koji povezuje Son Doong (Pećina planinske rijeke) s drugom ogromnom pećinom naziva Hang Thung.

Najveća pećina na svijetu

Son Doong se prostire na 38,5 miliona kubnih metara. Kada joj se pridoda prolaz prema pećini Thung, biće veća za dodatnih 1,6 miliona kubnih metara.

"Moglo bi se uporediti s tim da je neko otkrio dodatan vrh na Everestu, zbog čega bi ta planina postala viša za 1000 metara", rekao je Howard Limbert, tehnički savjetnik kompanije Oxalis, koja je organizovala ronilačku ekspediciju.

"Svaka pećina na svijetu mogla bi komotno stati u Son Doong. Njena veličina je nevjerovatna“, dodao je. 

 

son-doong-5

 

Otkrivena tek 2009.

Pećinu Son Doong, jedno od najvećih svjetskih prirodnih čuda, otkrio je sasvim slučajno 1990. godine stanovnik tog područja Ho Khanh.

"Dok je lovio u džungli, Khanh je naišao na otvor u planini. Osjetio je vjetar i čuo zvuk rijeke, ali nakon što je otišao, više nije mogao pronaći prolaz jer je bio prekriven lišćem“, rekao je Limbert.

"Khanh je mnogo, mnogo godina pokušavao ponovo pronaći otvor i konačno je nas istraživače 2009. godine odveo do pećine Son Doong. Odmah smo shvatili da se radi o izuzetnom otkriću“, dodao je.

 

son-doong-6

 

Pećina sa svojom klimom i džunglama

Nakon što su naučnici iz Britanskog udruženja za istraživanje pećina (British Cave Research Association, BCRA) proučili i izmjerili novootkrivenu pećinu, proglasili su je najvećom na svijetu – tako velikom da bi u nju moglo stati 40 nebodera New Yorka.

Pećina ima i svoju mikroklimu te raznovrsne krajolike. Na primjer, u njoj su se smjestile dvije džungle.

"Do sada smo istražili samo oko 30 odsto Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang, tako da nas čekaju još mnoga druga otkrića“, kazao je Limbert.

Komentari: 2

Pećinić

21. 05. 2019 - 16:20

Ovo je Titova pećina!! On se krio ovodje posle bjegstva iz pećine na Drvaru 1944 God!
Partijski podobni drug!

22. 05. 2019 - 17:41

Jel' stvarno Titova pećina?? Tito je bio majstor u bježanju!!
Novi komentar