Povodom stavljanja na američku crnu listu

Oglasio se Huawei

Iz kineske kompanije stiglo je obećanje kako će njihovi postojeći uređaji nastaviti primati sigurnosne nadogradnje za operativni sistem Android.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 22:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon što je Google iznenada povukao licence za Android zbog toga što ih je američka vlada uvrstila na crnu listu iz Huaweija su se oglasili prvom reakcijom.

U odgovoru na upit uglednog tehnološkog medija Verge, Huawei naglašava svoj doprinos globalnom rastu Androida dvocifrenim rastom broja prodanih primjeraka njihovih uređaja u vrijeme u kojem ostali proizvođači bilježe pad ili stagniraju.

Svima koji su kupili njihove smartfone poručili su kako će Huawei i brend Honor nastaviti dobijati sigurnosne nadogradnje softvera i druge usluge nakon prodaje. To se odnosi kako na već prodane uređaje, tako i na one koji su na zalihama u trgovinama širom svijeta.

„Nastavit ćemo graditi siguran i održiv softverski ekosistem kako bismo korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo“, navedeno je u odgovoru. Iz toga se da naslutiti da su razvoj i implementacija alternative Androidu realna opcija.

Iz Googlea je već bila stigla potvrda kako će Huaweijevi smartfoni i dalje imati pristup trgovini aplikacijama Play, kao i nadogradnjama za njih. No pitanje je što će biti s nadogradnjama za Android, što će u velikoj mjeri zavisiti o raspletu trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država.

Komentari: 0

Novi komentar