U strahu od Turske

Hrvatski hotelijeri snižavaju cijene od 10 do 35 posto

Poučeni prošlogodišnjim nesigurnim stanjem na tržištu hrvatski hotelijeri su ovu sezonu ipak započeli opreznije. Uz ponudu akcijskih cijena, popusta i last minute dealova u iznosima od 10 do čak 35 posto, i to ne samo za period predsezone, nego je po povoljnijim cijenama već sada moguće rezervisati smještaj i u glavnoj sezoni koja je proteklih godina uglavnom bila rezervisana za one koji su bili spremni da plate više.
Objavljeno: 20. 05. 2019 - 22:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

I najveći hotelijer Valamar Rivijera, i Plava Laguna, i Liburnija Rivijera, ali i kompanija Bluesun – svi oni su na tržištu prisutni s ponudama posebnih cijena na koje su se lani odlučivali ipak tek s početkom glavne sezone, kad je negdje u drugom dijelu juna postalo jasno kako su godine dvocifrenog rasta broja gostiju za nama.

Kakva je situacija s ovogodišnjim bookingom i hoće li, u odnosu na prošle godine kad su vladale previsoke cijene, sad korigovati iznose koje traže za svoje usluge, nijedna od glavnih hotelskih kuća nije htjela da kaže za novine, ali iz sektora dolaze vijesti kako nema mjesta zabrinutosti s obzirom na to da hotelijeri zapravo pokazuju kako su savladali tehniku upravljanja prihodima.

Novo stanje

„Pogrešno je upoređivati ovogodišnju cjenovnu politiku hotelijera s prošlogodišnjom jer je stanje na konkurentskim tržištima bitno drukčije. Vjerujem da većina hotelijera kontinuirano prati vlastite booking trendove jer je to jedini način da definišu pravu cijenu u pravom trenutku. Davno su prošla vremena kad se u jesen formirala cijena za iduću godinu po sezonama, a onda se više nije mijenjala. Danas su hotelijerima od pomoći tehnološka rješenja putem kojih je moguće u dnevnoj dinamici pratiti cijene konkurenata te u zavisnosti od vlastitog booking trenda, upravljati cijenama kroz kanale prodaje“, upozorava konsultantkinja i senior partner iz kompanije HD Consulting Sanja Čižmar.

Jedan sagovornik Jutarnjeg lista i dobro upućen izvor iz turističkog sektora otkriva kako prosječna cijena pansiona po osobi na Jadranu (hrvatskom) za dan iznosi 61 euro, u Turskoj je tu uslugu moguće dobiti za 51 euro, a najniže prosječne cijene važe u Tunisu gdje dan pansiona stoji samo 38 eura.

„Neki kažu da su naši hotelijeri već snizili cijene, ali može se reći da je to sniženje došlo puno prekasno, posebno s obzirom na činjenicu da je naša konkurencija bitno ranije krenula s korekcijom cijena“, dodaje sagovornig Jutarnjeg koji upozorava da su lani prve naznake problema na turističkom tržištu stigle negdje s početkom juna.

Nordijsko ljeto

Uzroci su, tvrdi, mnogobrojni: od izrazito toplog nordijskog ljeta zbog kojeg veliki dio turista nije odlazio na putovanje nego su osvježenje tražili u vlastitim zemljama, preko političke situacije u Švedskoj koja je pola godine bila bez vlade, da bi na kraju vlast preuzeli “zeleni” koji su uveli taksu od 15 eura po putniku na avioprevoz, pa sve do povratka tržišta Sjeverne Afrike i Turske kao i nesigurnosti oko Brexita.

Disrupcija na tržištu bilo je dakle na biranje, a sve to rezultiralo je nikad lošijim decembrom i januarom ove godine, takozvanim “turn off year” razdobljem u kojem se inače tradicionalno proda najveći dio smještajnih jedinica.

Osim toga, raniji je booking ove godine izostao i zbog činjenice da se veliki broj putnika koji su lani odmor rezervisali na vrijeme osjetio prevarenim. Oni su, naime, svoje hotele i sobe platili na početku godine, a kako su hotelijeri od juna naglo počeli da snižavaju cijene zbog slabije popunjenosti, ispalo je da su popuste i bolje prilike ugrabili oni koji su čekali, dok su vjerni turisti zapravo nastradali. Stoga su ove godine svi oprezniji s ranim rezervacijama, svjesni da bi im čekanje ipak moglo uštedjeti novac

I Sanja Čižmar poručuje kako će se glavna bitka ove godine voditi za visoku sezonu, dva ljetna mjeseca kada su i cijene najviše, a pritom će najmanje problema, kaže, imati oni hotelijeri koji su investirali i modernizovali svoj proizvod.

„Već današnji trendovi pokazuju da takvi hotelijeri generalno imaju manje problema u privlačenju potražnje. Iskustvo pokazuje da se prvo pune najbolji hoteli, a oni imaju i najveće stope zauzetosti. Informacije s tržišta govore i da hoteli s dobrim proizvodom imaju i dobar booking za posezonu“, kaže Čižmar.

Komentari: 2

[email protected]

21. 05. 2019 - 00:09

Koliko je žalosno ako se uzme u obzir stanje obale u Hrvatskoj i upoređivanje se sa obalom u Crnoj Gori. Gdje su uzroci?Nama ništa nije išlo na ruku. Uzmimo tradiciju :u Hrvatskoj (u Opatiji) je turizam bio u 16 vijeku a u CG u drugoj polovini 20 vijeka. Ko može usporediti obalu Albanije sa našom (Albanija je mnogo bolje sačuvala obalu).
Daleko kompleksnije

21. 05. 2019 - 00:32

To sto ti razmatras je 30% od uspjeha u Turizmu. Po obicaju se kod nas sve simplificira do dvije boje crno-bijelo
Novi komentar