Obilježavanje 75 godina lista "Pobjeda"

(FOTO, VIDEO) Koncert ansambla JU Zahumlje u Nikšiću

U okviru aktivnosti proslave jubileja Pobjede (75 godina postojanja) održan je koncert ansambla JU Zahumlje, na trgu Slobode u Nikšiću.
Objavljeno: 21. 05. 2019 - 09:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

U duhu antifašizma i crnogorske tradicije, koje baštine i grad Nikšić i Pobjeda, ansambl JU Zahumlje je Nikšićane podsjetio na pjesme i muziku uz koju smo odrastali, pjesme koje smo voljeli, i koje volimo. Repertoar su sačinjavale antifašističke pjesme iz NOB-a, stare crnogorske pjesme, kao i evergrini.

Riječ je o samom finalu nikšićkih manifestacija proslave velikog jubileja, 75. godina postojanja dnevnog lista Pobjeda, a u saradnji sa SO NIkšić.  Prirodno je da je obilježavanje 75 godina počelo gdje je i štampan prvi broj ovog lista, 24. oktobra 1944. godine. Samo mjesec dana po oslobođenju Nikšića izašao je prvi broj Pobjede, u kući Radojičića u Njegoševoj ulici. 

Dakle, upravo u Nikšiću je štampan prvi broj lista tadašnjeg Narodnooslobodilačkog fronta Crne Gore i Boke, da bi kasnije štampanje bilo preseljeno na Cetinje i konačno u Podgoricu, tadašnji Titograd, gdje se Pobjeda i danas štampa. 

Sa Opštinom Nikšić i sponzorima, Pobjeda je već poklonila botaničku baštu sa 75 sadnica Gimnaziji “Stojan Cerović”, a svim građanima je, uz primjerak Pobjede, već poklonjena i zbirka poezije slavnog Nikšićanina, Vitomira-Vita Nikolića.

Manifestacije proslave jubileja Pobjede nastavljaju se na Cetinju i u Podgorici, gdje će takođe biti posađene botaničke bašte, i organizovani koncerti sa antifašističkom tematikom.

 

 

 
zahumljenkpobjeda2

 

zahumljenkpobjeda3

 

zahumljenkpobjeda4

 

zahumljenkpobjeda5

 

zahumljenkpobjeda6

 

zahumljenkpobjeda7

 

zahumljenkpobjeda8


 

Komentari: 0

Novi komentar