Donirala mu bubreg

Ona je 2005. spasila život Nikiju Laudi

Trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda preminuo je u 71. godini, osam mjeseci nakon transplantacije pluća.
Objavljeno: 21. 05. 2019 - 10:58 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ona je 2005. spasila zivot Nikiju Laudi
FOTO: PROFIMEDIA

"Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedjeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i djed i nedostajaće nam", poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Niki je dugo imao zdravstvene probleme - sve je počelo od udesa u Hokenhajmu koji se dogodio 1976. godine, kada je skoro čitav minut bio zarobljen u zapaljenom bolidu. Tom prilikom zadobio je opasne opekotine po licu, a pritom je udisao i toksične materije koje su uzrokovale dalje probleme, između ostalog i sa bubrezima. Imao je dvije transplantacije bubrega - prvu 1997. a drugu 2005. godine. Prošle godine imao je transplantaciju pluća, a januara ove godine imao je tešku infekciju pluća zbog koje je hospitalizovan, a mediji su tada pisali da je na dijalizi u Švajcarskoj.

nikilaudabirgitvecinger2

Niki je inače od 2008. godine bio u braku sa Birgit Vecinger, bivšom stjuardesom u njegovoj avio kompaniji.

Ona mu je 2005. godine praktično spasila život, doniravši mu bubreg. U vrijeme kada se na to odlučila imala je 26 godina i zabavljali su se tek osam mjeseci.

- Zamolio sam sina Lukasa da se testira, ali njegovi nalazi nisu bili odgovarajući. Birgit mi je onda rekla da želi i ona da se testira. Pitao sam je zašto bi to radila, ali insistirala je na tome. Rekao sam joj: "Nikad neću prihvatiti tvoj bubreg jer te znam svega osam mjeseci". Međutim, ipak se testirala i ispostavilo se da je odgovarajući donor. Stalno mi je govorila da želi to da uradi jer me voli. Nikad nije pokazala da se plaši, ili da preispituje svoju odluku- rekao je svojevremeno Niki medijima.

Na kraju, poslije mnogo preispitivanja s njegove strane, prihvatio je Birgitinu spasonosnu ponudu. Kad ju je kasnije oženio, govorio je da je to uradio zato što je ona prava, a ne zbog njene nesebične žrtve.

Niki i Birgit zajedno imaju dvoje djece, Miju i Maksa Laudu.
 

Komentari: 0

Novi komentar