Preminuo trostruki šampion F1 Niki Lauda

Austrija na pola koplja: Smrt "nacionalnog blaga" zasjenila pad vlade

Pad austrijske vlade zbog velike afere posljednjih dana jedna je od glavnih tema u Evropi, dok se u Austriji, naravno, razgovara i piše "samo" o tome. Ali na jedan dan u toj državi je čak i toliko velika kriza pala u drugi plan. Odnosno, tamo ju je bacio drugi događaj.
Objavljeno: 21. 05. 2019 - 11:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je smrt Nikija Laude. Trostrukog svjetskog prvaka Formule 1 i simbola hrabrosti, nesalomljivosti i povratka. 

Lauda je to postao kad se 1976. nakon teške nesreće nautrci na Nürburgringu, u kojoj je jedva preživio i ostao trajno unakažen opekotinama, samo 40 dana kasnije vratio trkama i u Monci osvojio četvrto mjesto. 

Zato su u njegovoj zemlji beskrajno ponosni na Nikija Laudu, kojeg smatraju jednim od najvećih Austrijanaca u istoriji. To je ujedno razlog zašto je njegov odlazak zasjenio pad vlade. 

Naslovnice svih medija u znaku su Laude. Oplakuju njegovu smrt i slave njegov život, nesalomljivi duh i duhovitost. 

Kleine Zeitung piše kako "Austrija tuguje za jednim od svojih velikana", a uz glavni tekst s tim naslovom donosi i "Laudin život u citatima" jer je on bio poznat po efektnim izjavama. 

Kurier je epitaf Laudi naslovio "Smrt austrijske svjetske zvijezde", a drugi tekst na naslovnici ističe njegov fajterski stav: "Niki Lauda borio se do samog kraja."

Kronen Zeitung navodi identične rečenice u nadnaslovu, dok je naslov "Umro je Niki Lauda, legenda Formule 1!", a uz glavni tekst podsjeća i na njegovu karijeru avioprevoznika: "U 40 godina osnovao je i kupio četiri aviokompanije."

Die Presse mu se poklonio naslovnicom kojom dominira tekst "Niki Lauda je mrtav: Bio je to život u pole-positionu".

Wiener Zeitung, uz sliku Laude koji maše ispred jednog od aviona iz svoje flote, piše "Niki Lauda: Nacionalno blago i kultna ličnost Austrije".

Der Standard uz fotografiju Laude u pilotskoj kabini podsjeća "Kako je zvijezda Formule 1 postala Niki Nazionale".
 

Komentari: 0

Novi komentar