Milorad Popović ocijenio

Crna Gora bez greške na spoljnopolitičkom planu

Crna Gora za 13 godina od obnove nezavisnosti, na spoljnopolitičkom planu, nije napravila ni jednu grešku, kaže u intervjuu za Radio Crne Gore, književnik Milorad Popović. Najveći uspjeh je, kako ističe Popović, članstvo u NATO.
Objavljeno: 21. 05. 2019 - 17:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Za jednu malu unutarpodijeljenu zemlju na balkanskim vjetrometinama, članstvo u NATO je od izuzetnog značaja, jer su nacionalizmi balkanski još živi i jednako destruktivni. S te strane možemo biti veoma zadovoljni, što se tiče spoljnopolitičkog kursa države", ističe Popović.

Na unutrašnjem planu, posebno u kulturno-duhovnoj sferi, situacija je, smatra Popović, potpuno drugačija.

"Tu nije mnogo napravljeno, naprotiv, mislim da se tu dosta griješilo. Ni od strane vlasti ni od intelektualne elite, koja je bila državotvorna, nije bilo dovoljno zrelosti, dovoljno znanja, dovoljno posvećenosti, prije svega da se izgrade institucije, koje su neophodne za svaku modernu naciju i državu", poručuje Popović.

Popović smatra da su na tom polju pravljeni loši i neodrživi kompromisi. To je posebno, kako kaže, vidljivo kod naziva nastavnog predmeta maternjeg jezika. Situacija je slična i po pitanju crkve, koja je uz jezik glavni element nacionalnog identiteta. Predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti za Popovića je, kako kaže, ohrabrenje.

"Mi danas imamo jednu paradoksalnu situaciju da poslije 13 godina nezavisnosti Crne Gore, ne samo u domenu crkve, vjere i religije, nego gotovo u svim domenima kulturnog života, oni kulturni subjekti i stvaraoci koji su bili prepoznatljivi u stvaralačkom i nacionalnom smislu su danas na margini", naglašava Popović.

Popović kaže i da bi prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti država morala, preko svojih pravosudnih organa, da riješi pitanje vlasništva nad sakralnim objekatima.

"Realnost pokazuje da je srpska crkva u Crnoj Gori u mnogim segmentima jača od države. Da ona ovdje propisuje pravila koja njoj odgovaraju, da radi što hoće, vrši nacionalnu diskriminaciju, da njihov pravosvještenik vrijeđa nacionalne Crnogorce. To je jedan eklatantni govor mržnje, dok država nema snage da dovede srpsku crkvu u pravni poredak" , kaže Popović.

Vlast u sferi identiteta donosi pogrešne odluke iz neznanja, odnosno ide linijom manjeg otpora, poručuje Popović.

"Vlast u velikoj mjeri nije svjesna značaja ovih kulturoloških pitanja, prevashodno za opstanak i stabilizaciju Crne Gore. Jer , bez održive crnogorske nacije koja treba da bude stožer multikulturalizma, nije moguća Crna Gora", naglašava Popović.

Antifašizam je veoma važan za Crnu Goru, jer bez njega ne bi ni došlo do obnove nezavisnosti, smatra Popović.

Korupcija koja je sveprisutna u našem društvu nije sistemski problem već dio mentaliteta, zaključio je književnik Milorad Popović.

Komentari: 7

Poštovanje velikom piscu!

21. 05. 2019 - 18:30

Svaka čast, zboriš mudro! Aferim ti ga!!
Slzem se

21. 05. 2019 - 18:34

Spoljno politicki DESETKA. Ali na identitetskom planu, rjesavanju statusa CPC i razbijnja MAFIJE, samo jedva prelazna ocjena, Milorade. Ovo se ne moze i ne smoje vise odugovlaciti ako nam je stvarno stalo do ove drzave i njene buducnosti za sve a ne samo za saku tajkuna, koje je bas briga za drzavu ako mogu da je muzu kao kravu muzaru svaki dan!
Niko

21. 05. 2019 - 19:20

Vazda mi je milo čitat ovoga čovjeka. Ova vlast je uvijek išla linijom manjeg otpora, zato je ovako dugovječna.
Janica Matova Beograd

21. 05. 2019 - 22:36

@Niko. Upravo zbog takve kukavičke strategije doće joj kraj,ali to nije najgore nego što će uništiti i državu!
Torsades

21. 05. 2019 - 21:39

Milorade, piši propalo sa ovom vlašću...moramo sve iz početka !
Мирослав Ђукић

27. 05. 2019 - 11:53

Некад су били уобичајена појава књижевници попут једног Радоја Домановића, који је без зазора сатиром тукао по власти. Затим, био је један Бранислав Нушић, који је због ироничне песмице на рачун режима ишао и на робију... Били су затим и Меша Селимовић, Бранко Ћопић, Душко Радовић... Увек критични, увек "на нож" са влашћу. Ови данашњи књижевници, попут уваженог Милорада П. су много паметнији од набројаних; Што би они јавно критиковали власт, па имали због тога касније проблема? Они су ту паметнији: Фале јавно власт, па онда свима добро. И власт задовољна, а и њима вазда пуно корито!
Torsades

03. 06. 2019 - 22:31

Ne smeta tebi što Milorad kudi vlast, no što napada velesprstvo.
Novi komentar