Šef diplomatije Irana smatra

Zarif: Tramp igra veoma opasnu igru

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je danas da američki predsjednik Donald Tramp igra "veoma opasnu igru" vojnim prijetnjama i ekonomskim sankcijama i poručio da će biti bolnih posljedica za svakog ako dođe do eskalacije.
Objavljeno: 21. 05. 2019 - 21:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zarif: Tramp igra veoma opasnu igru
Foto: AP, TANJUG / RAS SRBIJA

Šef iranske diplomatije rekao je u intervjuu Si-En-En-u da Teheran odbija da razgovara sa SAD sve dok ne dobije poštovanje Bijele kuće.

"Sjedinjene Države igraju veoma, veoma opasnu igru", istakao je Zarif, navodeći da će biti "bolnih posljedica za svakoga ako dođe do eskalacija protiv Irana".

"SAD su ušle u ekonomski rat protiv Irana. To mora da stane", naglasio je Zarif.

On je ponovio da Iran neće biti strana koja započinje sukob, ali da će se braniti.

Potrebna je izuzetna razboritost sada kada imate ljude zainteresovane "za nesreće", zaključio je Zarif.

Tramp je prije godinu dana povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih svjetskih sila, a prema kojem se Teheran obavezao da će smanjiti program obogaćivanja uranijuma dok će, s druge strane, Iranu biti ublažene sankcije.

Tramp je ponovo uveo sankcije Iranu prošle godine i pooštrio ih ovog mjeseca, ali i zaprijetio sankcijama svim zemljama ako ne obustave uvoz iranske nafte.

Iran je ranije ovog mjeseca saopštio da bi mogao da obnovi program obogaćivanja uranijuma preko nivoa koji je dozvoljen sporazumom, ukoliko evropske zemlje ne nađu načine da smanje finansijski pritisak u naredna dva mjeseca.

Komentari: 1

NIKO

22. 05. 2019 - 21:43

ALI TRAMP POZIVA PUTINA DA REAGUJE, PA KAD JE SILA STO ZOVE RUSIJU DA POMOGNE.
Novi komentar