Podgoričanin dobitnik čuvene Hubert Humphrey stipendije

Vratiću se u Crnu Goru iako mi je Tramp potpisao diplomu

Da je uz velike snove i konstantan rad na njihovom ispunjenju moguće postići veliki uspjeh, dokaz je Podgoričanin Miloš Žarković (31). Ovaj ambiciozni momak je studirao u mnogim evropskim gradovima, dok sada živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Dobitnik je svjetski najprestižnije Hubert Humphrey stipendije, koju finansira Stejt Department. Žarković za naš portal priča o svojim počecima, koracima koji su ga vodili do uspjeha, objašnjava zašto nije odustao, ali i otkriva da li planira da se vrati u rodnu zemlju.
Objavljeno: 23. 05. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

U toku studija u inostranstvu mnogo naučio: Sa velikom ambicijom i snovima u džepu, Podgoričanin Miloš Žarković je odlučio da iskusi život i studiranje van Crne Gore. Na drugoj godini studija je dobio  stipendiju za jedan austrijski univerzitet i tako je sve počelo.

„Kasnije u Bratislavi, Zagrebu i Ljubljani gdje sam završio četvrtu godinu osnovnih studija. Želja za dodatnom samostalnošću, usavršavanjem jezika i studiranjem na prestižnim evropskim univerzitetima uvijek su bili moja želja i san. Smatrao sam da razmjena studenata predstavlja izvanrednu priliku za dalje usavršavanje kako na ličnom tako i na akademskom planu“, počinje ovaj ambiciozni momak priču za Portal Analitika.

Najvažniji i odlučujući kriterijum za odlazak na razmjene je visok prosjek ocjena. Zbog toga, Žarković je dane provodio učeći i rad se isplatio. Iako je bilo teških trenutaka, pred sobom je imao cilj od kojeg nije odustajao.

„Iako nije uvijek bilo lako i jednostavno, u toku studija u inostranstvu, mnogo sam naučio. Upravo zahvaljujući međunarodnim programima razmjene, imao sam priliku da vidim puno lijepih mjesta, steknem nezaboravna iskustva, upoznam različite ljude sa svih strana svijeta, te među njima nađem i nove prijatelje“, ističe.

sa-nobelovcem-iz-ekonomije-prof-dzozef-stiglic

Tu se nije zaustavio. Magistarske studije je završio na Univerzitetu Limerick u Irskoj, kao stipendista Evropske komisije. On je jedini crnogorski student koji je ikada imao priliku da pohađa nastavu na ovom univerzitetu, koji je jedan od najboljih irskih.

„Zahvaljujući svom akademskom i naučnom rezultatu postignutom u Irskoj, dobio sam priliku da učestvujem na naučnim konferencijama Geary Instituta u Dablinu i Stellenbosch Univerziteta u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici“, objašnjava.

Nakon što je upisao doktorske studije na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, istraživao je opcije da jedan dio studija provede na nekom od univerziteta u Evropskoj uniji. Izabrao je Univerzitet Azurne obale u Nici, u Francuskoj.

„S obzirom na činjenicu da je za dobar doktorski rad neophodan pristup naučnim bazama na koje je pretplaćena većina univerziteta u EU, univerzitet u Nici je bio logičan izbor. Dodatna želja za usavršavanjem francuskog jezika je dala vjetar u leđa mojoj odluci, kao i saradnja sa mentorom“, kaže.

Amerika pruža veliki spektar mogućnosti: Miloš se sada nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Radi pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sa sjedištem u Njujorku, a ističe da je velika razlika života između Amerike i Evrope, posebno njegove rodne države.

„Prva pomisao na razliku života u Crnoj Gori i onog u Americi jeste mnogo veći spektar mogućnosti koje jedna tako velika država nudi svojim stanovnicima u svakom pogledu. Počevši od sistema obrazovanja, mogućnosti saradnje i učenja od svjetski priznatih profesora, rada u jednim od najuspješnijih kompanija, kvaliteta zdravstva, Amerika pruža velike mogućnosti u svim oblastima. Živio sam i studirao u puno država u Evropi, ali nakon vremena provedenog u SAD-u došao sam do zaključka da SAD predstavlja najbolje mjesto koje može da prepozna potencijal u svakoj osobi. Profesori su mnogo pristupačniji“, ističe.

Navodi da oni ne pripremaju studente za konkretnu profesiju ili posao, već im omogućavaju da razviju čitav spektar vještina koje su primjenjive za više zanimanja.

„U Americi je veliki akcenat na interdisciplinranom obrazovanju koje podstiče kritički stav i slobodu razmišljanja. U državi Masačusets, sa glavnim gradom Bostonom, ima 114 univerziteta gdje su oni najčuveniji Harvad i MIT“, objašnjava.

Njegov dan traje kratko za sve obaveze koje ima da završi. Osim redovne nastave iz oblasti primijenjene biznis analitike, učestvuje na naučnim konferencijama u Bostonu, Vašingtonu, Njujorku i Los Anđelesu. Uživa u svakom momentu i uspijeva da izdvoji i vrijeme za sebe.

u-atlanti-sa-predsjednikom-dzimi-karterom

„Slobodno vrijeme provodim sa kolegama sa programa baveći se veslanjem i golfom. Posebno bih izdvojio konferenciju na kojoj sam imao priliku da upoznam i slušam predavanje bivšeg predsjednika SAD, Džimija Kartera. Najljepši kraj radnog dana imao sam kada mi je uručena diploma koju su potpisali predsjednik Amerike, Donald Tramp, i glavni državni sekretar Majk Pompeo“, ističe.

Dobitnik jedne od svjetski najprestižnijih stipendija: Žarković je dobitnik jedne od svjetski najprestižnijih stipendija, Hjubert Humphrey. Hjubert Hamfri program osnovan je s ciljem da dokazanim profesionalcima omogući praksu i stručno usavršavanje u SAD- u trajanju od godinu. Ovaj program priprema buduće lidere koji će stečeno znanje i iskustvo implementirati u svojim državama.

 

svecano-urucenje-diplome-sa-potpisom-predsjednika-trampa

„Prijavio sam se na konkurs koji je raspisala Ambasada SAD u Podgorici. Nakon izvjesnog vremena, obaviješten sam da sam jedan od 100 dobitnika, na svjetskom nivou, ove vrijedne stipendije, koja je dio Fulbrajt inicijative, a koju finansira Stejt Department. Dobru podlogu za program imao sam boraveći 2016. godine na Ruskoj predsjedničkoj akademiji za ekonomiju i učešću na globalnom samitu mladih lidera u Moskvi“, kaže.

Mladim ljudima savjetuje da nikada ne odustaju od svojih snova, koliko god da su veliki. Ističe i da je bitna i podrška ljudi koje volimo, a on je svoj oslonac našao u porodici.

„Koliko god se put do cilja nekada čini nedostižnim i teško savladivim, jedino vjera u sebe, ljubav prema poslu, trud i rad su prava definicija koja  dovodi do željenih rezultata. Smatram da krajnji rezultat u bilo kojoj aktivnosti ne bi bio jednako vrijedan i značajan da se u njegovom ostvarenju ne nailazi na prepreke. Na putu do dosadašnjih dostignuća, naravno, da sam nailazio na prepreke. Za mene su te situacije predstavljale dodatnu motivaciju za savlađivanje i činile cilj vrijednijim“, objašnjava.

ucesce-na-samitu-mladih-svjetska-banka-u-vasingtonu

Miloš je zaposlen u jednoj crnogorskoj banci, koja je razumjela njegovu ambiciju i dosadašnja dostignuća, te prilike koje su mu se pružile i dala neplaćeno odsustvo. Po završetku školovanja i profesionalnog usavršavanja u Bostonu, planira da se vrati u svoju zemlju.

„Moji planovi se odnose na povratak u Crnu Goru i završetak doktorske disertacije. Nadam se da će moja država prepoznati moj rad, iskustvo i kvalitete i na taj način mi ne dozvoliti da karijeru gradim van Crne Gore“, zaključuje on priču za Portal Analitika.

 

Komentari: 8

Definitivno

23. 05. 2019 - 00:20

Bravo, momce, tako se to radi! Naravno, treba da si ponodan na sebe, a ponosna je i Crna Gora na svoju vrijednu omladinu, onu kojoj cemo ostaviti Crnu Goru u amanet! Srecno!
Rijecka nahija

23. 05. 2019 - 15:25

E kad bih znala da bi je ostavili u ovakve ruke nebih zalila sada da umrem.
iako

23. 05. 2019 - 02:34

je li momak reka "iako" ili ste vi dodali? kako se koristi sansa za politizacijom svakog teksta. postajete pravi ljevicari.
popokatepetl

23. 05. 2019 - 10:04

Oni su već pravi ljevičari - komunisti...
Bravo!

23. 05. 2019 - 09:09

Bravo za momka i za tekst!
Mateševo by night!

23. 05. 2019 - 16:05

Bravo sokole, naravno da su SVI Montenegrini ponosni na tebe!! Puno sreće, dobroga zdravlja i neka fina dućkica pored tebe!
Díka Glavni Grad

23. 05. 2019 - 17:39

Obrazovanje je uvijek u modi ...pokazi se Crna Goro pa daj sansu potvrdjenim uspjesnim ljudima !
PGicanin

30. 05. 2019 - 22:45

Bravo za momka! Moj kolega sa faxa je isto bio u ovaj Limerik a ovi vele ovaj jedini.
Novi komentar