Ministarka nauke

Damjanović na COST konferenciji „Pobijediti kancer do 2030. godine: Nemoguća misija?“

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, danas je učestvovala na COST Connect konferenciji posvećenoj budućnosti evropskih istraživanja o kanceru „Pobijediti kancer do 2030. godine: Nemoguća misija?”, koja se održava u Briselu. 
Objavljeno: 22. 05. 2019 - 17:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Konferencija je okupila istraživače koji učestvuju u 35 COST akcija koji se bave istraživanjima kancera, i 16 različitih aktera (kreatori politika, organizacije pacijenata oboljelih od kancera i predstavnike privrede) koji su razmijenili ideje, iskustva i raspravljali o izazovima koji stoje pred istraživanjima kancera, što će dovesti do bolje koordinacije na evropskom nivou. Konferencija se održava u ključnom trenutku, pružajući panevropski doprinos tekućim raspravama o programu Horizont Evropa, jer je liječenje kancera identifikovano kao jedna od budućih misija u ovom narednom Okvirnom programu za istraživanje i inovacije.

Ministarka Damjanović predstavila je naučnoj COST zajednici projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope - 'Hadronska kancer terapija sa istraživanjima iz biomedicine pomoću protona i težih jona' (SEEIIST). 

Osim promocije projekta, ovo je bila prilika za pokretanje različitih naučnih kolaboracija od značaja za SEEIIST projekat. Ministarka Damjanović istakla je da projekat SEEIIST predstavlja razvojni projekat za Region jugoistočne Evrope, čijom realizacijom bi pored liječenja pacijenata ovom najsavremenijom metodom bilo omogućeno i atraktivno istraživanje iz ove važne oblasti. Sve ovo bi uticalo i na rješavanje naših zajedničkih društvenih i ekonomskih izazova, a jedan od njih je odliv talenata („brain drain“).

Ministarka Damjanović je predstavila i naredne korake u cilju uspješne realizacije ovog projekta koji sada ulazi u sljedeću fazu ''Design Study Phase'' zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci od strane Evropske komisije – Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije (DG RTD). U cilju obilježavanja prelaska iz faze koncepta u fazu dizajna, poseban događaj odrzaće se 18. septembra ove godine u Crnoj Gori. Događaj će biti organizovan na visokom nivou, a imamo i čast da evropski komesar za nauku, istraživanje i inovacije, g-din Karlos Moedas, otvori ovaj događaj. Učesnici današnje COST Connect konferencije pozvani su na predstojeći događaj u Crnoj Gori. 

Ministarka Damjanović susrela se sa direktorom COST asocijacije, dr Ronaldom de Bruinom, sa kojim je razmijenila iskustva o učešću Crne Gore u COST programu. Sagovornici su konstantovali da je ostvaren značajan napredak učešća crnogorskih institucija u ovom programu u prethodne tri godine. 

Direktor de Bruin ponudio je punu podršku COST asocijacije Crnoj Gori, te su sagovornici dogovorili da se naredni COST Info dan održi u septembru 2019. godine, u Crnoj Gori, neposredno prije održavanja SEEIIST Kick-off događaja 18. septembra, na kojem je učešće potvrdio direktor COST asocijacije. 

Komentari: 4

Sjeland

22. 05. 2019 - 18:26

Najbolji ministar u Vladi Duška Markovića.
Djindjuva

22. 05. 2019 - 21:28

Jeste, cudo nevidjeno! Ko o cemu, ona o nekakvim institutima. Mora se zivjeti i raditi a sanjamo kad legnemo u krevet.
Realista

24. 05. 2019 - 15:20

Možete već danas ako legalizujete konzumaciju kanabisa u medicinske svrhe kao što su to Hrvati nedavno napravili a i Italija, Austrija, Slovenija, Amerika, Kanada, Mađarska, Danska, Njemačka, Portugal, Švajcarska, Češka, Španija, Velika Britanija, Rumunija, Grčka, Poljska, Belgija, i td. Treba li čekat cjeli svijet pa onda i mi to da uradimo. Što naši ministri rade, čitaju li nova istraživanja bave li se naučnim radom ili su to prestali da rade u prošlom vijeku?!
Marina

24. 05. 2019 - 15:30

Cijeli svijet već dugo vremena liječi kancer sa medicinskim kanabisom. Zašto i mi to ne uvedemo nego nam ljudi umiru iako postoji lijek. https://www.youtube.com/watch?v=5RtRil2ND-E Kao da živimo na nekoj drugoj planeti...
Novi komentar