Todor: Nikad se u Crnoj Gori nije bolje živjelo, manje radilo i više kukalo

Energija uoči referenduma 21.maja bila je fascinantna, ali se ona nije održala na željenom nivou nakon plebiscita kada je trebalo izgraditi državu i njene institucije, tvrdi za Novu M renomirani crnogorski umjetnik i zagovornik ideje nezavisne Crne Gore Rajko Todorović Todor.
Objavljeno: 22. 05. 2019 - 18:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mnogo više moglo se uraditi na kulturno-identitetskom planu, kaže Todor. Za 13 godina od obnove nezavisnosti punopravno članstvo u NATO je jedan od najvećih uspjeha, jer ističe, taj vojno-politički savez je realnost i potreba savremenog crnogorskog društva.

“21. maj 2006-te najsvjetliji je trenutak savremene Crne Gore. Taj veličanstveni datum bio je i povod za razgovor sa višedecenijskim borcem za ideju nezavisne Crne Gore  koga smo u prijatnoj atmosferi njegovog ateljea pitali koliko smo kao društvo zreliji 13 godina poslije i u kojim oblastima je moglo biti više urađeno. Todorović naročito naglašava da na kulturno-identitetskom planu nije urađeno dovoljno, nerijetko nebrigom i manjkavošću u radu  institucija”, naglašava Todorović.

Na pitanje kako se živi u našoj državi,  Todorović je odgovorio nam je tako što je parafrazirao, kako kaže, trojicu crnogorskih seljaka domaćina….

“Jedan je Ćetković iz Bijele, Jokić iz Župe Nikšićke  i Perović sa Rudina Nikšićkih, koji kažu, to se može sublimirat- da se nikad u Crnoj Gori nije bolje živjelo, manje radilo i više kukalo”, napomenuo je on.

Na pitanje da li je kao istaknuti umjetnik, ali i podržavalac samostalnosti naše države, zadovoljan koliko se vodi računa o očuvanju crnogorskog identiteta, on kaže vrlo malo, i uvijek je to bilo podređeno  dnevno-političkim interesima i tu se postupalo partitokratski, birokratski.

“Zapostavljane su suštinske stvari radi nekog prividnog mira. Ljudi koji su pošli u dobrovoljno ropstvo ili su ga željeli oni se nikada neće sa tim pomiriti”, naglasio je Todorović.

Odgovarajući na pitanje kako prevazići duboke podjele u crnogorskom drustvu, Todorović je jasan-samo istinom.

“Ne može se neko ko je bio zlikovac, ne može pop Macan Vukojičić biti svetac, on je zlikovac. Umro je skoro legenda jugoslovenskog glumušta Miša Janketić, njegovu majku je zaklao. I on proglašen za svetca. Zlikovac je zlikovac, o tome nema diskusije. Zamislite kad bi Njemci tražili dobre i svijetle stvari Hitlerovog fašizma”, istakao je on.

Komentari: 13

Daj šta das

22. 05. 2019 - 19:28

Sve kako ko
sto rece kokot

22. 05. 2019 - 20:19

ka-ko-ko a nesto jadno ogromna vecina a i ne nadaju se boljemu
Objektivni

22. 05. 2019 - 20:55

Prijatelju. Posla ima , ko hoce da radi i ne trazi administraciju pa makar bila nikakva plata samo da je sigurna. Jos makar 40% gradjana ne shvata da su ta vremena prosla. Da se sam moras boriti za svoj bolji zivot. Nema cekanja da samo dodje. Bezbroj je mogucnosti. I na selu i planini i na moru . Ali treba raditi. Ps. Eno oni sto strajkuju protiv Vojske i poligona na Sinjajevini. Pa saopstavaju da je treba poljoprivredno- stocarski maksimalno razviti. Slazem se. No se pitam da li im je ikad iko branio da to urade ?? Nego svi strcali u grad , a planina zvrji prazna . E bas se sad sjetili da je oni valorizuju. Providna propaganda .
grbalj

22. 05. 2019 - 19:57

ZIVA ISTINA.
Niksicanin

22. 05. 2019 - 20:15

Svaka cast na komentaru koga u potpunosti podrzavam.Nikad se nije bolje zivjelo a manje radilo a vise pricalo!!!
Najzadovoljniji

22. 05. 2019 - 20:20

su Nikšićani
Iz BERANA

22. 05. 2019 - 20:54

Samo prođi te kroz VAROŠICU PODGORICU u podnevnim satima , Zapažate samo koliko se sjedi i terasama ozvqnjaju peazne šolje koje se maze po 2 časa uz price o MILIJONIMA, JAHTAMA, VILAMA NA MORU , ODMORIMA NA KARIBIMA, A SVE TO UZ BRIGU KAKO POZAJMITI ZA SLEDECE JUTRO I NAREDNU KAFU, i kako nekog obmanuti.
Niksa

22. 05. 2019 - 21:20

Mora da je ovo slikar na sebe mislio, pa se sakrio iza navodnih niksickih sagovornika.
murko

22. 05. 2019 - 22:34

Konacno stigla sloboda, a narod se ulenjio. Sad isto kao i u Americi, svi imamo iste sanse da ostvarimo uspeh. I onaj sa Ficom moze da se trka sa Ferarijem, ali ga mrzi da steluje karburator. Lakse mu je da kuka. Da je mali Blazo kukao, nikada ne bi stekao one hidroelektrane.
Tranzicija

23. 05. 2019 - 06:31

U Americi ako ne pričaš o Trampu kao o Bogu šanse su ti ama baš nikakve. U Crnoj Gori nemamo takvog Boga.
Bijeli Pavle

22. 05. 2019 - 22:36

Kukaju cetnici a da imaju obraza ka sto nemaju u goru bi udarili
Mala Penzija

23. 05. 2019 - 00:23

Takav vam je svaki odgovor. Selo gori a baba se češlja
moj todore tuj me bole

24. 05. 2019 - 05:45

Европски статистички завод (ЕУРОСТАТ) је у извјештају за 2009. годину Црну Гору, као младу самосталну државу, оцијенио као једну од најсиромашнијих у Европи. Девет година касније, у прошлогодишњем извјештају, поновљена је иста формулација. Ту се и утврђује да је куповна моцћ црногорских грађана мања од половине куповне моћи европског просјека. Невладина хуманитарна организација „Банка хране“ у Црној Гори је, у прошлогодишњем извјештају, показала да чак 60 одсто грађана живи испод границе апсолутног сиромаштва. Сабрали су суморне бројеве: 98 хиљада запослених (54 одсто укупног броја) прима мање од 250 евра мјесечно; 68 хиљада пензионера има пензију мању од 250 евра; 50 хиљада је незапослених, а око 160 хиљада пунољетних радно способних становника није запослено, не студира нити се на бироу рада води као незапослено. Закључују: „… Долазимо до једноставне, али фрапантне рачунице да у Црној Гори живи око 376 хиљада људи који имају мјесечне приходе од нула до 250 евра“.
Novi komentar