Pripremaju inicijativu

Udruženje boraca NOR-a želi da doda nove simbole Spomeniku na Gorici

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice priprema inicijativu kako bi Spomenik partizanu borcu na Gorici dobio novi status, odnosno da ne bude samo samo simbol sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu i partizanske borce, nego na kompletnu crnogorsku slobodarsku tradiciju i borbu u svim oslobodilačkim ratovima u istoriji naroda Crne Gore, piše Dan.
Objavljeno: 23. 05. 2019 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema zamisli jedne od dvije boračke organizacije koje egzistiraju u Crnoj Gori, na spomeniku treba dodati vječnu vatru.

Iz Muzeja i galerija, kojima rukovodi Sead Đokaj, kažu da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara jedina relevantna ustanova koja izdaje uslove, smjernice i mišljenja povodom izmjena na kulturnim dobrima.

“Na spomenicima su dozvoljene izmjene koje su u skladu sa zakonom i koje unapređuju stanje spomenika”, naveli su iz Muzeja i galerija.

Oni ističu da će raditi elaborat o uređenju prostora dijela oko spomenika na Gorici.

“Što se tiče elaborata o pejzažnom uređenju ovog dijela on podrazumijeva kultivisanje prostora oko spomenika biljem koje će raditi arhitekta u skladu sa uslovima koje dobijemo od Uprave”, ističu u Muzejima i galerijama.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na čijem čelu je Božidar Božović, saopštili su da nijesu upoznati sa inicijativom Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice.

Da li bi promjena statusa ovog spomen obilježja bila skrnavljenje spomenika, te da li je to po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara iz Uprave nijesu bili konkretni.

“Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije upoznata sa inicijativom koja je predmet vašeg pitanja. Kulturno dobro Spomen-grobnica palih heroja na Gorici stavljeno je pod zaštitu rješenjem od 8.avgusta 1957. godine. Kao što je poznato, Zakonom o zaštiti kulturnih dobara definisane su vrste i kategorije kulturnih dobara, režim i mjere zaštite, prava i obaveze vlasnika i držalaca kulturnih dobara, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara”, saopštili su iz Uprave.

Oni nijesu konkretno odgovorili ni da li će dati odobrenje da se promijeni status spomenika na Gorici.

“Dakle, Uprava za zaštitu kulturnih dobara postupa u skladu sa navedenim zakonom i kada je riječ o statusu Spomen-grobnice palih heroja na Gorici kao kulturnog dobra on je neupitan. Da podsjetimo da su autori spomenika arhitekta Vojislav Đokić i akademski vajar Drago Đurović. Spomenik je otkriven 13. jula 1957. godine, i tom prilikom sahranjeni su posmrtni ostaci šezdeset šest narodnih heroja Crne Gore i dva revolucionara, poginulih u Narodno- oslobodilačkom ratu 1941-1945. godine”, naveli su iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Dragan Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a, kaže da je spomenik svetilište podignuto borcima u Drugom svjetskom ratu i žrtvama, te da se već deceniju zalažu da mu dodaju novi sjaj, odnosno da tu bude vječna vatra.

“Za ovu inicijativu imamo punu podršku i razumijevanje države i Vlade i treba joj pokloniti pažnju, ali se na brzu ruku ne može donositi nikakva odluka. To treba detaljno razmotriti. Inicijativa je potekla od boračke organizacije Glavnog grada i ona će biti razmotrena na našim organim, a nakon toga na nivou predsjedništva će se donijeti odluka. Nijesmo imali vremena da se raspitamo da li to može i da li je po zakonu mijenjati namjenu”, kaže Đurović.

Spomenik na Gorici je otkriven 13. jula 1957. godine, mauzolejskog je tipa i u njemu su sahranjeni posmrtni ostaci šezdeset šest narodnih heroja Crne Gore i dva revolucionara, poginulih u NOB-u.

Komentari: 6

Podrska!

23. 05. 2019 - 08:19

Svaka vam cast na ovom potezu. Crna Gora iznad svega. I treba slaviti sve rodoljube junacke sinove i kceri koji su sve zrtvovali za nju i njenu slobodu. Smrt fasizmu sloboda narodu!
Pravo

23. 05. 2019 - 10:40

Nema zemlje u kojoj se ovako napamet priča, inicijativa nije stigla u institucije koje treba da se o njoj odrede, a već se uveliko nešto priča. Polakote, prvo razmislite, obratite se struci, pa onda pričajte! Naučite se jednom svi da se procedura mora poštovati!
Podgoričanin

23. 05. 2019 - 08:43

To što meko nešto želi ne obavezuje nikog! Zna se zakonska procedura, i tačka. Ovdje svako zamišlja da može da iznese želju i da mu se to završi! E neka se jednom ovaj narod nauči, pa i borci, da se tek tako ne mogu dodavati novi elementi spomeniku!
Toto

23. 05. 2019 - 09:58

Како год тумачили, нећете наћи ниједнога рођака Зувдије Хоџића да има икакву везу са овом темом.
Poredjenje

27. 05. 2019 - 18:18

Niti ijednog Srbina iz CG bar u zadnjih 40 godina. Razlika je u tome sto su nasi Muslimani uz drzavu Crnu Goru bar zadnjih 100 godina
Pitanje

27. 05. 2019 - 18:20

Koji Bosnjak bi se bi dozvolio da crnogorsku princezu I italijansku kraljicu ispod jednog italijanskog videa na youtube nazove "crnogorska k...a" ko ti nesretni stvoru ? Da imas trunku obraza ne bi se ovdje pojavio
Novi komentar