Dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga

Grigorije: Vučić je rekao da se zanosimo idejom da je Kosovo naše

Episkop Diseldorfa i Njemačke Grigorije rekao je da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je došao u Patrijaršiju, gdje je zasjedao Sabor Srpske pravoslavne crkve, nije imao priliku da čuje kako glasi njegov plan o Kosovu, niti je to čuo bilo ko drugi od prisutnih u sali.
Objavljeno: 23. 05. 2019 - 09:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je dodao da se razgovor pretvorio u napad na episkopa Teodosija.

Episkop Grigorije je u intervjuu za nedeljnik Vreme ispričao da je Vučić rekao da je „tokom višegodišnjih pregovora, suprotstavljenu stranu uspio navesti na pravac protiv kojeg je ona bila od samog početka, ali da su opstruktivnim djelovanjem koje je dolazilo iz domaće sredine ti pregovori krenuli u lošem pravcu za nas“.

„Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju istorijsku šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vrijeme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra neko probuditi i saopštiti nam otrežnjujuću istinu, kao što je bilo i u slučaju sa Crnom Gorom“, rekao je episkop Grigorije.

„Albanska strana, dodao je, ima neprikosnovenu pomoć zapadnih zemalja, a pregovori su se pretvorili u istinsko mučenje budući da tokom razgovora nerijetko padaju i grube riječi, i – sve u svemu – pitanje je, po njegovim riječima, samo vremena gdje će i na koji način taj bolni čir da pukne“, prenio je episkop Grigore što je još govorio Vučić na njegovo pitanje da li ima neki plan o tome kako izaći iz trenutne situacije kada je rijč o Kosovu.

Episkop kaže da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, „međutim, kasnije se sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija“.

„To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova, kojem tu svakako nije bilo mjesta. Episkop Teodosije je još jednom pokazao zadivljujuće strpljenje i smirenje, iako je sastanak otišao u pogrešnom pravcu i razgovor je, po mom mišljenju, izgubio svaki smisao“, rekao je episkop Grigorije.

On navodi da je nekoliko episkopa, među kojima je i on, prisustvovalo tom sastanku najviše zbog njega – episkopa raško-prizrenskog, upravo zato što je tema bila oblast u kojoj on upravlja crkvom.

„Nijesmo mogli, dakle, da ne prisustvujemo sastanku, kako zbog teme o kojoj je na tom sastanku trebalo da se govori tako i zbog episkopa Teodosija, koji je nosilac najvećeg tereta – pitanja opstanka našeg naroda na Kosovu“, rekao je episkop Grigorije.

Dodaje da je mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije „kao mudri starac, pokušavao sve vrijeme da razgovor vrati na pravi put, smireno govoreći predsjedniku Vučiću da smo tu da mirno razgovaramo, služeći se argumentima, te da stvari ne treba da doživljava u tolikoj mjeri lično“.

Prema riječima episkopa Grigorija, i drugi episkopi su postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje „u vidu pohvala i kritika“.

„Na kraju se sve ipak nekako privelo kraju, ali bez jasnog ishoda, zaključaka i bez iznesenog plana koji bi trebalo da ponudi konkretno rješenje i izlaz iz trenutne situacije na Kosovu“, rekao je Grigorije.

Komentari: 16

Rašo

23. 05. 2019 - 10:54

Vučić im je u stvari rekao istinu. Oni su prokockali šansu i Kosovo izgubili. Samo je pitanje dana kada će priznati ono čega su i sami svjesni , to jest istinu od koje pokušavaju pobjeći lažući sebe. Sve što mogu to je da pjevaju pjesme o kosovu i slave poraz. Mada im to nije strano jer su inače slavili i veličali kosovsku bitku koju su izgubili.
ПЛУЖИНЕ

23. 05. 2019 - 11:59

А што тебе толико боли глава за наше пјесме о нашем Косову и Метохији. Силе је увијек било и биће, али ниједна није довијека, а та сила нијесу мишеви који би Србију да изгрицкају.
Objektivni

23. 05. 2019 - 12:31

Smeta li ti ko da pjevas pjesme o tvom Kosovu ? A jos vise , smeta li ti da ides na tvoje Kosovo i vratis ga sebi i Srbiji. No sjedis u Pluzinama , branis Kosovo a nikad nikog svog , ni po koju cijenu , ne bi poslao tamo da živi . Mislis li da to ljudi tako rade ??
nole

23. 05. 2019 - 12:33

Kosovo nikad ,osim metohija kratko vrijeme,nije bilo naše.Tebi je deseto koljeno crnogorsko a izigravaš srbina.Mene bi danas poslre svega šo su srbi uradili bilo sramota reći da sam od tih.Vi pokušavate kompleks niže vrijednosti liječiti lažnim kompleksom više vrijednosti.Bili ste 500 godina pod Turcima i nikad se sami nijeste oslobodili već vam je kroz istoriju vazda neko pomogao.Pokrijte se malo ušima možda vas neko nekad i uvaži.
Borko

23. 05. 2019 - 14:21

Well, ceo balkan je moj brajko bio pod osmanlijama uključujući i Crnu Goru, osim par uklančenih brda da se ne lažemo dovijeka. Svaka čast tim hrabrim brđanima od kojih sam jednim dijelom i ja, ali se ne može živjeti od prošlosti već od sadašnjosti i budućnosti
CRNOGORAC

23. 05. 2019 - 13:40

KOGA TO INTERESUJE U C.GORU STO JE VUCIC REKAO TO JE PROBLEM SRBIJE I SRBA SA TIJEM C.GORA NEMA POSLA NI POTREBE DA LOMI GLAVU A GRIGORIJE KA SRBIN NEKA IDE NA KOSOVO DA BRANI SRPSTVO NEGO PROSIPA KOJE KAKVE PRICE PO C.GORI KOJU NE PRIZNAJE NEGO ISTO KA ONA MORACKA VJESTICA ZELI SVE NAJBOLJE C.GORI I CRNOGORSKOM NARODU.
Maxim

23. 05. 2019 - 14:18

Sve nekako shvatih, ali... "mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije „kao mudri starac, pokušavao sve vrijeme da razgovor vrati na pravi put, smireno govoreći predsjedniku Vučiću..." Jeli on OVO o onom "našem" Amfiju?
-

23. 05. 2019 - 14:20

Analitika manje o Kosovu. To nije nas problem
=

23. 05. 2019 - 14:39

Sjetih se dijaloga iz filma Boj na Kosovu " a, ti Levčanine misliš, da je Levač daleko od Kosova, a Kosovo će ti sjutra stići u Levač..."
jednostavno

23. 05. 2019 - 18:46

To je projekcija znacaja Kosova iz glave srpskog nacionaliste. Kosovo je susjedna drzava za Crnu Goru sa kojim imamo korektne odnose. I basta
Festa

23. 05. 2019 - 18:50

Dijalog iz filma "Boj na Kosovu". Ha, ha, ha .... nadji nekog s kim ces analizirati dijaloge iz tog filma. :) :) U kojem vremenu I prostoru zive ovi ljudi? Pa nije ni cudo sto su problem na svakom koraku sa njim
Samo Sanjaj Velje Srbske Snove

23. 05. 2019 - 22:55

Samo ti mozgaj. Posle zezanja (da ne kaze nesto vulgarnije iako mnogo slikovigtije) nema kajanja bre! O tome ste morali mislit prije nego sto se zapalili Jugoslaviju i izgubili 4 rata.
Mирослав Ђукић

25. 05. 2019 - 23:11

Јесте, пишите радије мало више о Новом Зеланду. Туристи са Новог Зеланда могу у МНЕ без визе. Кад нам ускоро нахрле, требаће им неко да им преприча шта им се дешава дома!
Darko

23. 05. 2019 - 14:20

Činjenica je da je Kosmet Srbiji otet silom i bilo koje rešenje čak i da ga prizna neki od srpskih političara je privremeno. To je potpuno jasno i Srbima i Albancima. Pa tamo je bila i carska prestolnica, sjedište Patrijaršije, 1000 crkava i manastira i dan danas. Pa sve da Srbi da se uspinju da dokažu da nije njihovo, bilo bi im uzalud. Vučić očigledno traži modus da preda Kosmet, ali i ako uspije, kao što rekoh...to je djelo čiji su temelji, bez temelja.
O Crnoj Gori

23. 05. 2019 - 19:06

Boli pokrivenog cetnika Vucica vose Crna Gora no Kosovo! Citiram: "„Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju istorijsku šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vrijeme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra neko probuditi i saopštiti nam otrežnjujuću istinu, kao što je bilo i u slučaju sa Crnom Gorom“, rekao je episkop Grigorije Koliko puta je Vucic pomenuo Crnu Goru ovako? Kao ONI su je izgubili kao da je nekafa bila njihova?! Nije i nece biti pa da je nece postojati! Podrska Albancima, Sandzaklijama i Vojvodjanima da se oslobode OKUPACIJE!
Мирослав Ђукић

30. 05. 2019 - 14:37

Објасните синтагму "pokriven cetnik"? Покрио се јорганом, да не озебе? Јесте хладно ових дана, ваља се добро покрити! Вама су можда милији они откривени "четници", који навуку прехладу, кад се смрзну? Какве партизане више волите, је ли покривене или оне што спавају непокривени?
Novi komentar