Preispitaće postojeće

Vlada odlučila: Nema gradnje novih MHE

Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo ekonomije da preispita svu dokumentaciju izdatu od svih crnogorskih institucija, a za svaku lokaciju na kojoj je data koncesija za male hidroelektrane.
Objavljeno: 23. 05. 2019 - 16:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ova Vlada nastavlja praksu koju je sama uvela:nećemo davati nove koncesije za male hidroelektrane. Za ostale vidove nastavljamo praksu davanja zemljišta u zakup bez povlašćenih tarifa za proizvođače. Dakle, nema gradnje novih malih hidro elektrana, preispitujemo postojeće", kazala je nakon sjednice ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka je kazala da će se iznos sredstava potrebnih za pokrivanje potrebnog iznosa, umjesto građana platiti iz budžeta a iz sredstava prikupljenih od zagađivača.

„Ovom izmjenom obezbijedili smo da tržišno poslovanje EPCG ne bude narušeno, da građani budu dijelom rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije, a da u konačnom rezultatu prosječni računi za električnu energiju ostanu isti ili dijelom umanjeni“, kazala je Sekulić.

Vlada je donijela odluku o ukidanju naknade jedan za obnovljive izvore energije, koja će stupiti na snagu prvog juna.

Kako procjenjuju u Vladi primjenom nove odluke računi će biti umanjeni od 1,5 do 5%.

"Prosječan račun u 2018. je iznosio 34,36 eura što znači da će prosječan građanin koji je prosječno trošio u 2018. nakon 1. juna imati pojeftinjenje na računu od nekih 5%", saopštila je Sekulić nakon sjednice Vlade.

Komentari: 2

Ljubitelj tutusa

23. 05. 2019 - 20:17

Ostade Zeljko Ivanovic bez para. Izbi mu Vlada iz ruke zlatnu koku. Kaka sada da lobira protiv necega sto ne postoji?
Bukovica

23. 05. 2019 - 21:26

Ma, bravo! Sad posto ste sinovima i braci napunili dzepove, a narod vise ne da da mu se otimaju rijeke i zemlja...
Novi komentar