Đukanović - Zaev: Cilj da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se večeras sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Objavljeno: 23. 05. 2019 - 21:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Predsjednik Đukanović je na radnoj večeri koju je priredio za visokog gosta i makedonsku delegaciju iskazao zadovoljstvo ovom posjetom i prilikom za razmjenu mišljenja oko važnih procesa u dvijema državama i Regionu. Uzorni odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji nijesu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Jugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti prije svega u oblasti ekonomije, i turizma, kazao je predsjednik.

On je u tom kontekstu pozdravio sjutrašnju zajedničku sjednicu dvije vlade, kao dodatni kvalitet odnosima, uz već uspostavljenu saradnju dvije komore i biznis zajednica. Predsjednik Đukanović čestitao je Sjevernoj Makedoniji i premijeru Zaevu na izuzetnim ostvarenjima u prethodnom periodu: potpisivanju Prespanskog sporazuma i pristupnog protokola za prijem u NATO. On je na tragu ovih ostvarenja izrazio očekivanje da će Sjeverna Makedonija sredinom godine otpočeti pregovore za prijem u EU", navodi se u saopštenju.

“Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrijednosti”- kazao je Đukanović.

On je, kako dodaju, posebno pohvalio oporavak makedonske ekonomije, što otvara prostor za nove mogućnosti saradnje i sa našom državom. Iskazao je očekivanje da će uskoro uspostaviti saradnju i sa novim kolegom predsjednikom Penderovskim i zajednički dati doprinos međudržavnoj i regionalnoj saradnji i daljoj integraciji.

Premijer Zaev zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za gostoprimstvo i naglasio da je politika koji vodi primjer progresivne politike ka NATO i EU. Upoznao je Đukanovića sa napretkom koji Sjeverna Makedonija ostvaruje na planu integracija i ekonomije, ističući da će im podrška i iskustvo Crne Gore biti dragocjeni.

“Crna Gora je odličan primjer u EU i NATO integracijama, želimo da podijelimo iskustva sa vama”- kazao je Zaev.

Predsjednik sjevernomakedonske vlade, prenio je predsjedniku Đukanoviću pozdrave makedonskog naroda i novoizabranog predsjednika Penderovskog i želje za nastavak i unapređenje visokog kvaliteta odnosa.

Đukanović i Zaev razgovarali su i o aktuelnim prilikama u regionu sa zajedničkom ocjenom o potrebi prevazilaženja otvorenih pitanja u pravcu pune integracije u EU.

Na radnoj večeri sa predsjednikom Đukanovićem i premijerom Zaevim bili su i potpredsjednici dvije vlade.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar