Cenzura u Rusiji uzima danak

Ugasila se rubrika politike u listu Komersant

Nakon što je čitava redakcija koja se bavi politikom prestižne ruske novine Komersant podnijela ostavku 20. maja, u znak solidarnosti s dvojicom kolega koje je uprava otpustila zbog navodne cenzure, Artemon Galustijan kaže da je ranije uočio šta se sprema, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 07:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

U telefonskom razgovoru, bivši urednik reportaža u listu je podsjetio na napetu atmosferu tokom četvorogodišnjeg rada u novini, koji je okončan njegovom ostavkom 2016. godine.

“Sve što se sada događa u Komersantu počelo je davno. Na početku perioda kojeg ja nazivam polu-raspad”, rekao je on.

Galustijan je napustio novine u februaru 2016. godine, nekoliko mjeseci nakon što je smijenjen glavni web urednik Andrej Kornijahin, što je zvanično objašnjeno dijelom šireg pretresanja digitalnog tima. Otpuštanje Kornijahina došlo je ubrzo nakon što je on odobrio objavljivanje intervjua s opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim.

“Dok se to odvijalo s mojim kolegama, nisam mogao sjediti i gledati kako su tretirali mog šefa i tim kojem sam pripadao, pa sam otišao”, rekao je Galustijan.

Galustijan tvrdi da su u protekle tri do četiri godine, članke predviđene za objavljivanje u Komersantu redovno čitali dioničari tog lista, od kojih su mnogi bili bliski Kremlju.

“Često je bilo reakcija prije nego što članak ode u štampu”, rekao je Galustijan.

Nekoliko godina poslije, reakcija na jedan članak potresla je novine i izazvala tvrdnje o cenzuri.

Članak Komersanta od 17. aprila, koji je napisalo pet novinara, citirao je anonimne izvore u ruskoj vladi koji su tvrdili da će predsjednica Vijeća Federacije, velika saveznica Kremlja Valentina Matvijenko biti degradirana.

Vijest da su autori teksta, dvojica političkih novinara – Ivan Safronov i Maksim Ivanov – otpušteni, objavljena je 20. maja. Obojica su radili za novine oko deset godina.

Nakon toga, 11 novinara – tri urednika i osam reportera – javno su podnijeli svoje ostavke u novini i objavili zajedničku izjavu s gotovo 200 svojih kolega koji osuđuju otkaze Safronovu i Ivanovu. Nazvali su ih “potpuno neosnovanim i katastrofalnim za redakciju” i “otvorenim pokušajem da se potisne sloboda govora u Rusiji”.

Kako tvrde, zahtjev za otpuštanjem Safronova i Ivanova došao je lično od milijardera Ališera Usmanova, vlasnika izdavačke kuće.

Međutim, 20. maja portparol Usmanova je porekao tu tvrdnju, izjavivši za Vedomosti da se tajkun “ne miješa u uređivačku politiku i ne donosi odluke o otpuštanju ili zapošljavanju novinara”.

“Oligarh nije igrao nikakvu ulogu u otpuštanju i saznao je za to iz medijskih izvještaja”, navodi se u izjavi.

Glavni urednik Komersanta Vladimir Zelonkin nije odmah odgovorio RSE na pozive i mail zahtjeve za komentare. On je za Vedomosti 20. maja rekao da su “urednički standardi prekršeni” u članku od 17. aprila o Matvijenkovoj, iako je on navodno odbio da elaborira ili komentariše moguće miješanje dioničara tog lista.

Novinari koji su dali podršku svojim kolegama tvrde da su Safronov i Ivanov bili pod pritiskom da otkriju imena izvora citiranih anonimno u članku iz aprila 2019. godine.

Zamjenik urednika Gleb Čerkasov, jedan od onih koji su dali ostavke, u telefonskom razgovoru za RSE 22. maja je izjavio da vjeruje da je otpuštanje njegovih kolega “odluka političkog karaktera”.

“Predstavnici administracije izdavačke kuće navode greške u profesionalnom ponašanju, ali mislim da je ovdje više toga uključeno”, rekao je on.

Odbio je da komentariše Zelonkinovu izjavu ili njegovo ponašanje, rekavši samo da se ne slaže s tim.

“Ne bih želio da postoje problemi na mom nekadašnjem radnom mjestu. Previše mi je stalo do Komersanta. Opšta situacija za medije je jadna. Produciranje propagande je jednostavno, ali dobijanje i potvrđivanje informacija postaje sve teže”,  dodao je on.

Komersant je dugogodišnji poslovni list i jedna od najcjenjenijih ruskih publikacija, koja redovno objavljuje detaljne izvještaje i povremeno istražuje pitanja osjetljiva za Kremlj. Ali, čini se da masovna ostavka može značajno uticati na rad ove novine, barem za sada.

“Osoblje Komersanta osjeća obavezu da obavijesti čitaoce da će Komersant, na neodređeno vrijeme, biti u nemogućnosti da ih izvještava o ruskoj politici. Čitaoci, partneri i oglašivači u publikaciji biće lišeni kvalitetnog i nepristrasnog izvještavanja o brojnim političkim događajima u zemlji i ne znamo koliko će ova situacija trajati”, piše u javnom saopštenju.

Galustijan vjeruje da je to kraj cijenjene rubrike politike.

“Komersant je konzorcijum, koji uključuje i radio stanicu i web stranicu. Gašenje političke rubrike je ogroman udarac čitavoj izdavačkoj kući. Siguran sam da nikada više neće postojati politička rubrika u Komersantu”, zaključuje on.

Komentari: 3

Sto dalje

24. 05. 2019 - 16:39

Ruska demonkratija. E pa nida Bog nikom da budu pod njima, a ne Crnoj Gori
Jos gore od ovoga

24. 05. 2019 - 17:56

Kadsa se gase listovi, otpustaju novinari i progone obicni ljudi zbog "pogresnog" misljenja, tada je Djavo odnio salu. To je ropstvo jer bez dlobode govora nema slobode. Ovo je SAMO jedan list, ali je jos gore od ovoga. Putin je potpisao naredbu za "ruski internet". Sto je cilj toga? Da se kontrolise javno mnjenje. Ne morate da vjerujete meni, ali ovo je lako provjeriti ako vas interesuje istina.
Мирослав Ђукић

27. 05. 2019 - 10:28

Зато код нас у МНЕ све цвета! Није боље ни на Западу. Рећи ћу само: Џулијан Асанж!
Novi komentar