Marković na zajedničkoj sjednici vlada

Crna Gora i Makedonija dijele iste vrijednosti, potrebna jača privredna saradnja

Premijer Duško Marković ocijenio je na zajedničkoj sjednici Vlade Crne Gore i Vlade Republike Sjeverne Makedonije da među dvjema državama ne postoji ni jedno otvoreno pitanje, da Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele iste vrijednosti i vanjskopolitička opredjeljenja ali da vlade moraju uložiti dodatne napore na implementaciji projekata i intenzivnijoj ekonomskoj saradnji, kako bi rezultati doveli do kvalitativnog napretka i valorizacije velikog potencijala u brojnim privrednim granama.
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 11:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Drago nam je da ste ovdje i što je prva zvanična posjeta predsjednika Vlade Zorana Zaeva Crnoj Gori poslužila kao idealna prilika da nas okupi u Podgorici. Ovo je ujedno i prva zajednička sjednica vlada sa drugom državom koju organizujemo u Crnoj Gori, što dovoljno govori o značaju koji pridajemo odnosima sa našim makedonskim prijateljima. Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju mnogo toga zajedničkog, počev od iskustva saživota u istoj državi, do toga da smo u ključnim istorijskim momentima sačuvali mir i u temelje državnosti naših zemalja čvrsto ugradili multikulturalizam, multietničnost i međuvjersku toleranciju. Sjeverna Makedonija je država sa kojom Crna Gora nema niti jedno otvoreno pitanje, sa čijim zvaničnicima vodimo intenzivan i dijalog na svim nivoima'', kazao je Marković. 

On je ocijenio da Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele iste vrijednosti i vanjskopolitička opredjeljenja. 
''U domenu regionalnih odnosa u prethodnom periodu sarađivali smo intenzivno u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, ali i u još oko 30 regionalnih organizacija i mehanizama. Cilj je jačanje povjerenja i snaženje procesa povezivanja regiona, koje nije na nivou na kojem mora biti u savremenom svijetu, što je ključni preduslov za dugoročni i održivi napredak i stabilnost na ovim prostorima. Ipak, očekuje nas još dosta posla. Moramo uložiti dodatne napore na implementaciji projekata i intenzivnijoj ekonomskoj saradnji, kako bi rezultati doveli do kvalitativnog napretka“ – rekao je premijer Duško Marković otvarajući zajedničku sjednicu dviju vlada. Marković je naglasio potrebe saobraćajnog povezivanja i intenziviranja saradnje u energetici.

2019-05-24-vlade-cg-i-mk-zajednicka-sjednica-16

Vlada RSM pokazala da može konstruktivno rješavati najkomplikovanija pitanja

Čestitajući Vladi Republike Sjeverne Makedonije na čelu sa premijerom Zoranom Zaevim što je u ključnom istorijskom momentu pronašla prostor za djelovanje i odlučno krenula u rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima premijer Duško Marković je rekao da je Vlada Sjeverne Makedonije pokazala da je kredibilan partner i da uz pravi pristup i liderstvo može rješavati najkomplikovanija pitanja na konstruktivan način, sa željom da dođe do rješenja, vodeći istovremeno računa o vitalnim nacionalnim interesima. 

„To na Balkanu nije često. Dobrosusjedska saradnja i evropska perspektiva regiona nema alternativu i u tom duhu treba pristupati međusobnim odnosima i rješavanju otvorenih pitanja. … Ubijeđen sam da će Evropska unija prepoznati napore koje je Vlada Sjeverne Makedonije uložila u posljednje dvije godine, kako rješavajući otvorena bilateralna pitanja sa susjedima, tako i kroz rezultate reformskih poduhvata na unutrašnjem planu. A vrednovanje postignutog znači samo jedno – otvaranje pregovaračkog procesa. S tim u vezi, još jednom želim da naglasim da crnogorska iskustva stečena u pregovaračkom procesu u potpunosti stoje na raspolaganju makedonskim institucijama“ – rekao je Marković.

dusko-markovic-zajednicka-sjednica-vlada

Odlična saradnja CG i RSM u evroatlantskim integracijama

Premijer je kao pozitivan primjer efikasne saradnje dviju država naveo oblast evroatlantske integracije rekavši da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Protokol uz Sjevernoatlantski sporazum o pristupanju Sjeverne Makedonije, 1. marta 2019. godine, te da smo ponosni na to što je poziv za članstvo u NATO-u Sjeverna Makedonija dobila u toku predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom. 

„Današnjim potpisivanjem Sporazuma o zaštiti i razmjeni tajnih podataka produbljujemo našu saradnju u sektoru bezbjednosti, a očekujemo da odnosi i veze dvije države u ovoj oblasti posebno ojačaju u trenutku kada Sjeverna Makedonija postane 30. članica NATO porodice“ – zaključio Marković.

Delegaciju Republike Sjeverne Makedonije predvodio je predsjednik Vlade Zoran Zaev, a u radu sjednice učestvovali su: potpredsjednica Vlade i ministarka odbrane Radmila Šekerinska Jankovska, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede LjupčoNikolovski, ministar zdravlja Venko Filipče, ministar saobraćaja i veza Goran Sugarevski, ministar za životnu sredinu Sadula Duraki, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Andrej Žernovski i generalni sekretar Vlade Dragi Raškovski.

Predsjednik Vlade Duško Marković predvodio je delegaciju Crne Gore, koju su predstavljali i: potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Zoran Janković i generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić.

Komentari: 2

Realista

24. 05. 2019 - 15:04

Ovo je odlično, da je sreće sa svaka država bivše Jugoslavije bi trebala ovo da uradi. Nadam se da će neko iz regiona slijediti ovaj dobar primjer. Bravo!
razmjena

24. 05. 2019 - 16:57

Pa da Macedonci proizvode paprike a mi nista .
Novi komentar