Perović: Vanredni izbori jedino rješenje

Vanredni izbori jedini su i pravi način prevazilaženja i ozdravljenja kotorske političke scene, ocijenila je predsjednica Skupštine Opštine, Dragica Perović.
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 12:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je kazala agenciji MINA da bi se na taj način svim ''kotorskim političkim i apolitičkim dušebrižnicima, zatvorila usta“.

„To zato, jer sam čin razrješenja predsjednika Vladimira Jokića je nezakonit i predmet je preispitivanja pred Upravnim sudom Crne Gore i kod nadležnog Ministarstva za javnu upravu. U ovom trenutku jedino ovlašćenih za poništavanje nezakonite odluke, odnosno za davanje instrukcija kako se uz tu notornu činjenicu dalje ponašati kada je i Zakon o lokalnoj samoupravi pun nejasnoća, nedorečenosti i pravnih praznima“, kazala je Perović.

Ona smatra da je pravi i pravni put da legalna Skupština opštine (SO) Kotor od 33 odbornika donese Odluku o odlaganju izvršenja Odluke koju je donijela takozvana skupštinska većina, do odluke Upravnog suda sa svim pravnim posledicama.

„Da ta ista legalna Skupština donese Odluku o budžetu, zatim Odluku o skraćenju mandata čime bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih izbora, u najkraćem mogućem roku“, rekla je Perović.

Ona ocjenjuje da je to jedini način da se u kratkom i po hitnom postupku kotorska kriza uvede u legalne tokove, na koji način bi se svi akteri abolirali od volšebne prekompozicije vlasti, "a političko nasilje, hajdučija i politička korupcija bi bili samo tra–la-la priča".

„Ovako, akteri novoformirane skupštinske većine od 17, 18 ili 19 odbornika pjevaju labudovu pjesmu za domaću i međunarodnu javnost“, kazala je Perović.

Prema njenim riječima, sada je na testu demokratski kapacitet svih partija, a posebno Demokratske partije socijalista (DPS).

„Da ne nasjedaju na jeftinu i demagošku SDP priču, na priču isključene odbornice, ili odbornika, na nezavisne odbornike i tako dalje. Na njima je, ne mislim samo na OO DPS Kotora, već i na vrh stranke, da odgovore zašto svjesno prihvataju hipoteku povratka na vlast u Kotoru preko SDP-a, političkih privjesaka i krpelja kako oni za njih kažu, mimo izbora“, kazala je Perović.

To automatski znači, smatra ona, da jednovremeno prihvataju i sve one medijske kvalifikative volšebnog preuzimanja vlasti, pravnim nasiljem i hajdučijom uz neodbranjivi kvalifikativ političke korupcije.

„Ovo zato, jer kada se nakon izbora formira većina i kada se kao reprezenti te većine izaberu predsjednik Skupštine Opštine i predsjednik Opštine i ukoliko u toku trajanja njihovog mandata neka druga većina im izglasa nepovjerenje jedino pravno i pravedno rješenje je da se ide na nove vanredne izbore, a ne na prekompoziciju vlasti“, rekla je Perović.

Kako je upozorila, ako je jednoj ozbiljnoj partiji, kakav je DPS, cilj prekompozicija vlasti a ne izbori onda moraju da preuzmu konsekvence „negativnog kvalifikovanja i neka im je svima skupa sa srećom“.

„Neka tako nastave da vladaju narednih, ne 30, nego i 300 godina. Ali jedno moraju da znaju da će doći dan za svođenje računa, kada će neko kotorsku krizu uzimati kao apsolutno loš model kako ne treba postupati, ako želi da se oslobodi svega onog što se sa koverta - snimaka i ne samo njih, o njima javno priča i što u krajnjem služi kao potvrda da negativnu reputaciju i zaslužuju“, kazala je Perović.

On smatra da ako se ne raspišu vanredni izbori da je najispravnije rješenje da Ministarstvo za javnu upravu stvori uslovne pretpostavke koje Zakon o lokalnoj samoupravi nudi i donese odluku da se u opštini Kotor imenuje Odbor povjerenika, na koji način bu se eliminale sumnje da je u pitanju politička korupcija.

Perović je podsjetila da je zahtjev Ministarstvu javne uprave i ministarki Suzani Pribilović medijski upućen javno, odmah nakon sjednice od 24. aprila, „što je rezultiralo njenin promptnim medijskim saopštenjem“.

„Iskreno se nadam da će mi ministarka, nakon što joj je pisani tekst Zahtjeva lično u Ministarstvu uručen, u najkraćem mogućem roku odgovoriti i dati mi instrukcije kako i šta dalje da radim, a sve u skladu sa iznijetim dilemama u odnosu na Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi, na koje poštovanje propisa me je u prvom javljanju decidno uputila“, navela je ona.

Perović je kazala da očekuje da to bude pravni i pragmatični akt, lišen politike i emocija da li je ova ili ona stranka/e u pitanju, a sve na dobrobit prevazilaženja i racionalnog rješenja kotorske krize.

„Očekujem da ćemo sasvim izvjesno imati vizu da kao lokalni parlament donesemo sve odluke u susret raspisivanja vanrednih izbora“, rekla je ona.

Komentari: 6

Neven TV

24. 05. 2019 - 12:33

A potpisala da neće izlazit na izbore. Svima li je fotelja mila, majko moja...
Janko

24. 05. 2019 - 13:11

Sve bi bilo u redu kad bi gospodja Perovic odgovorila zasto je ona prihvatila da dodje na vlast u Kotoru preko prevarenih crnogoskih glasova koje sada karakterise rijecima "zašto svjesno prihvataju hipoteku povratka na vlast u Kotoru preko SDP-a, političkih privjesaka i krpelja". Kad za nju glasaju za predsjednicu, suprotno volji njihovih idenpendistickih glasaca, SDP odbornici su moralne gromade, a sad kada rade kako njihovi biraci misle, ovako ih opisuje. Nevjetovatno?
Freeman

24. 05. 2019 - 13:42

Nije ovo Austrija,ovdje ne postoji moral u politici,a sve ga je manje i u životu.Ovdje se vlast doživljava decenijama kao plijen i mehanizam za pljačku i bogaćenje.Ovdje u politici nema ni elementarne odgovornosti.Zato,mladi treba što prije da pobjegnu odavde,a ne da im kao nekima cio život prođe u borbi sa vetrenjačama. Ovdje ne postoji nijedna nezavisna institucija,ovdje više nema nade !.
Da ali

24. 05. 2019 - 14:58

"Vjetrenjace" se kaze. Odlazak mladih iz zemlje je sudbina dosta drzava ne samo regiona nego I sire , recimo Italije. Cekaj malo covjece. Ti si bio onaj koji je glorifikovao Rusiju kao model drzave. Ti bi nam ovdje instalirao demokratiju I pravnu drzavu p ouzoru na Rusiju. I Rusi odlaze na Zapad. Kad progovorite ne iz glave nego iz ... onda ste racionalniji
Komšija

24. 05. 2019 - 13:58

Dokle gid postoji i minimum šansi da g.Perivić i njeni partijski šefovi dodju do značajnijeg dijela vlasti na Državnom niviu odje ostsje sratus quo, kome milo kome drago.
Prof.Miko

24. 05. 2019 - 14:01

Potpuno neprihvatljivo. Već da se onaj momak od Jokića vrne na presto. Taman se čoek navikne na komandu i meku stolicu, a Vi mu sve oduzmete. Nije fer..
Novi komentar