Branilac monaha na kontroli optužnice

Ne sporim da monah nije imao dozvolu, ali je optužnica etički i pravno neprihvatljiva

Jugoslav Krpović, branilac monaha Manastira Vranjina Gorana Kimpanova, kazao je na današnjoj kontroli optužnice da ne spori da njegov branjenik nije imao dozvolu za prevoženje plovilom ali da je optužnica etički i pravno i neprihvatljiva.
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 13:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

U podgoričkom Višem sudu danas je izvedena provjera optužnice svešteniku Goranu Kimpanovu, osumnjičenom za izazivanje brodske nesreće u kojoj su život izgubile četiri osobe.

Branilac monaha advokat Jugoslav Krpović danas je priliko kontrole optužnice kazao da je ona etički i pravno neprihvatljiva.

Krpović ne spori da je njegov branjenik vozio limeno plovilo koje se prevrnulo usljed naleta vjetra kao i da nije imao dozvolu za prevoženje plovilom ali je istakao da mu se ne može pripisati da je umišljajno izazvao opasnu radnju zbog koje je stradalaporodica Kumburović.

On se sumnjiči da je počinio teško djelo protiv opšte sigurnosti kada je vozio barku koja se početkom februara ove godine, usled nevremena, prevrnula na Skadarskom jezeru. Sveštenik je u međuvremenu izašao iz istražnog zatvora u kojem je bio od 6. februara.

U nesreći kod Manastira Vranjina, na Skadarskom jezeru, utopile su se četiri osobe kada se brodić sa više lica prevrnuo usled jakih talasa.

Trudnica Jana Kumburović, njen suprug Ratko i njihova dvanaestodišnja kćerka utopili su se, a talasi su u smrt odnijeli i njihovog prijatelja, Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumburoviće.

Oni su se čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali ka obali, a prevozio ih je monah manastira Vranjina Goran Kimpanov (43) iz Zrenjanina, svešteničkog imena Teofit, koji je uhapšen nakon tragedije koja se dogodila.

U trenutku nesreće počelo je nevrijeme i veliki talasi su potopili čamac.

Jedan od putnika u čamcu je ispričao da su prilikom potapanja čamca svi počeli da plivaju, a da su žena i muškarac stradali kada su pokušali da spase dijete, kao i muškarac koji je pokušao da im pomogne.

Monah Neofit je na saslušanju kod tužioca izjavio da nije znao da nailazi oluja, te da mu nije bila namjera da ugrozi bilo čiji život. Kazao je i da mu je neizmjerno žao zbog tragedije koja se dogodila, posebno zbog činjenice što se radi o njegovim prijateljima. 

Komentari: 11

@

24. 05. 2019 - 13:35

BARKA SE PREVRNULA NA MORACI I BILO KO DRUGI BI BIO KAZNJEN ALI OBZIROM DA JE IZ SPC NIJESAM SIGURAN.CETVORO JE MRTVO I NEKO JE KRIV.
Freeman

24. 05. 2019 - 13:49

Naravno da je kriv,ali optužba da je to učinio umišljajno je zaista monstruozna.
Alkotest

24. 05. 2019 - 14:09

Bio je svjestan da nema dozvolu i bio je svjestan da je nevrijeme. Zbog toga je umišljaj a ne nehat. Umišljaj je svijest o riziku a ne namjera da nekog ubiješ.
Ćalasan

24. 05. 2019 - 14:10

Nijesu umali spasilačke pojaseve,vozač nema dozvolu i sada moralisanje o krivdi je ruganje čovječnosti. Gdje je tu "komandna" odgovornost Amfilohijeva. Izgleda da je njemu bitno da su bili u posjeti i ostavili PRILOG a on će već blagoslovit svoga svešetenika jer je to volja BOŽIJA. Ugašena porodica i tragičan pogušaj spasavanja postaje predmet sramne debate o krivici koja je očigledna. Samo postupak treba pokrenuti proti ČELNOG POPA u SPC u CG. Ovako ispada da SPC moeže da otima,prisvaja,anatemiše i evo i uboja bez ODGOVORNOSTI.
@ za freesrbina

24. 05. 2019 - 14:11

DODJES PUNOLJETAN JOS MONARH STO BI TREBALO DA PODRAZUMIJEVA DA SI NORMALAN MADA....I NATRPAS NA CAMAC PLEHANI VISE OSOBA I KAD SE PODAVE OKRIVIS TALASE NA MORACI I NEVRIJEME.PA POBOGU PODRAZUMIJEVA SE NEVRIJEME NA JEZERU A INACE LICNO NE VJERUJEM U VELIKE TALASE NA MORACI I ONDA JE TUZILAC MONSTRUOZAN.IAKO JE OD SRBINA MNOGO JE
Nikola J.

24. 05. 2019 - 15:00

Zašto je pušten iz pritvora? Zatro je porodicu,a tzv.advokat kaže da nije etički optužiti ga...Dabogda ga oslobodili,da vam se ne naljuti saradnik Amfilohije.
Fahro

24. 05. 2019 - 16:54

Licno bih volio da ga oslobode posto po advokatu a znaci i SPC nije moralno. Neka im vidi stado kuda ih cobani vode.
Realko

24. 05. 2019 - 20:25

Niko ni u saobracaju ne izaziva. nesrece namjerno ali vozaci ,vinovnici , udesa -odgovaraju i bivaju ,u zavisnosti od posljeduca. I za tragedijju ,na jezeru, valjda se podrazumijeva idgovornost ...
KO je on nije bitno

24. 05. 2019 - 18:05

On moze da je divan covjek, dusa od covjeka i monaha ali on mora da odgovara za CETRI DUSE! OVdje nije bitno da li je on Srbim, Crnogorac ili eskim, vjernik ili nevjernik, nego za sto je odogovoran! Na primjer, ako ja vozim cetri covjeka i odlucim se na put recimo preko Platija u najlosijem vremenu kada svi kazu je opste poznato da je to uzasno opasno i da postoje sanse da se strada i onda ja tvrdoglavo odlucim da mi idemo na put nauprot savjetima da to ne radim (bez obzira na apele putinika da vozim) , ja sam odgovoran za sve sto se desi na tom putu jer ja koa vozac imam kontrolu! Ljudi moraju svjesno, ako su ljudi, da uzmu odgovornost za svoje radnje, bilo dobre ili lose.
Nera

24. 05. 2019 - 18:22

Ovaj advokat je branio i ove za državni udar i sada kuku njima. Pope bolje ti je da se sam braniš , pošto ovaj će te nagrdit.
Dragi

24. 05. 2019 - 20:24

Da li bi g-din Krpovic ovako pričao da je vozio njegovog brata ili sestru?
Novi komentar