Kanjizares uz ovacije otvorio Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu

Perfektnim nastupom jednog od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice Huana Manuela Kanjizaresa juče je svečano otvoreno 13. Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu.
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 13:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Španski virtuoz, kom se na sceni pridružio njegov dugogodišnji kolega Huan Karlos Gomez, izazvao je ovacije u punoj Maloj sali Centra za kulturu Tivat. Publiku je oduševio  izvođenjem muzike koju je sam komponovao za dvije gitare, ali i kompozicijama slavnog Manuela De Falje kojima je dao novu dimenziju svojim istančanim umijećem sa žicama.

Gitarska legenda, čija karijera traje već četiri decenije, danas će na majstorskoj radionici u Centru za kulturu Tivat podijeliti svoje znanje i prenijeti iskustva mladim umjetnicima evropske gitarske mreže EuroStrings. 

Takođe, publika u kotorskom Domu učenika i studenata „Spasić-Mašera” imala je priliku da se sinoć uvjeri i u talenat gitarskih EuroStrings zvijezda u usponu - Italijana Simonea Rinalda, vlasnika brojnih muzičkih priznanja, potom majstora sa autentičnom vizijom Radua Valkua, Mađara Gabora Harta koji stvara inspirisan rok muzikom i Novosađanina Viktora Đuknića – pobjednika MIGC-a 2017.

Drugi dan MIGC-a rezervisan je za takmičenje klasičnih gitarista u kategoriji bez ograničenja u godinama, a koje će startovati u 16 časova. Takmičari iz Grčke, Kine, Velike Britanije, Njemačke, Hrvatske i Srbije nadmetaće se za vrijedne nagrade: gitare Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja (u vrijednosti od 8.000 eura, odnosno 5.000 eura); niz koncerata u zemljama Evrope, članicama platforme EuroStrings, resital na Forumu gitare u Beču 2019. godine,  koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2019/2020; poklon pakete Muzičkog centra Crne Gore i besplatna učešća na takmičenjima. 

Bogat koncertni program za večeras, pored mladih gitarista koji su sinoć nastupili, pripremila je i druga grupa EuroStrings umjetnika: istaknuti meksički gitarista Misael Baras-Diaz, najperspektivnija italijanska solistkinja Đulija Balare i pobjednica prošlogodišnjeg MIGC-a Julija Trinčuk iz Njemačke. Njihov nastup počeće u 20 časova u Maloj sali Centra za kulturu Tivat.

Međunarodno takmičenje gitarista dio je evropske gitarske mreže EuroStrings, a organizatori su NVO Anagastum, Muzički centar Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

Komentari: 0

Novi komentar