Održan Redovni godišnji brifing izaslanika odbrane akreditovanih u Crnoj Gori

Danas je u Ministarstvu odbrane održan Redovni godišnji brifing izaslanika odbrane akreditovanih u Crnoj Gori.  
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 13:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanak, kojem su prisustvovala 22 atašea, otvorio je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović. On je naglasio da će Crna Gora, kao članica Alijanse, snažno propagirati NATO politiku „otvorenih vrata“, uz uvjerenje da budućnost cijelog regiona leži unutar NATO i EU struktura, te da je u cjelosti integrisan region jedini garant dugoročne stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Ivanović je istakao da je odbrambeni sektor Crne Gore u punom kapacitetu posvećen kontinuiranom razvoju i napretku kroz modernizaciju, opremanje i obuku, ali i ispunjavanju zadataka i obaveza koje proizilaze iz agende NATO, u cilju osiguranja bezbjednosti, kako na regionalnom, tako i na globalnom planu.

Direktor Ivanović je upoznao vojno-diplomatske predstavnike sa aktivnostima Ministarstva koje su trenutno u fokusu i predstavio planove za predstojeći period. On se osvrnuo na kontinuiranu posvećenost Crne Gore njegovanju saradnje, kao i na spremnost da pruži punu podršku zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, kazao je da se učešćem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, Crna Gora dokazala kao pouzdan i kredibilan partner i faktor međunarodne stabilnosti. On je istakao da će naša zemlja nastaviti sa takvom politikom, te naglasio značaj saradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama na putu izgradnje savremenih i kredibilnih vojnih snaga.  
Pukovnik Pantović je dodao da novi status Crne Gore u kolektivnom sistemu bezbjednosti predstavlja i novu poziciju u međunarodnim okvirima, koja će doprinijeti stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana, a time i Evrope u cjelini.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore su, unutar svojih nadležnosti, detaljnije prezentovali trenutne i buduće aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.
Vojno-diplomatski predstavnici su iskazali zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, ali i uvjerenje da će Crna Gora kao NATO članica dati još veći doprinos regionalnom prosperitetu i stabilnosti, kao i izgradnji globalnog mira kroz svoj angažman u mirovnim misijama.

Strani izaslanici odbrane boraviće u Crnoj Gori i sjutra, kada je predviđena realizacija prikaza sposobnosti timova Vojske Crne Gore za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD) i neutralisanje hemijskih, bioloških, nuklearnih i radioaktivnih materija (CBRN). Takođe, predviđen je i prikaz sposobnosti Specijalnih snaga Vojske Crne Gore.
 

Komentari: 0

Novi komentar