Primio novoimenovanu stalnu predstavnicu UNDP u CG

Đukanović: Održivi razvoj postao filozofija razvitka Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je novoimenovanu stalnu predstavnicu UNDP u Crnoj Gori Danielu Gašparikovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 21:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Predsjednik je izrazio zadovoljstvo imenovanjem Gašparikove na mjesto stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori i poželio joj uspjeh u daljem radu uz uvjerenje da će iskustvo stečeno dugogodišnjim angažmanom u okviru UNDP doprinijeti snažnijem pozicioniranju te Kancelarije i ostvarivanju zajednički definisanih ciljeva. U tom kontekstu, prenio je punu ličnu i podršku institucija Crne Gore.

On je izrazio zahvalnost Crne Gore na snažnoj podršci koju kancelarija UNDP pruža na nacionalnom nivou i zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti i programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija i ispunjavanja Strategije održivog razvoja", navodi se u saopštenju.

Predsjednik je, kako dodaju, iskazao zahvalnost UNDP-u za dvodecenijsku podršku Crnoj Gori, koja je u tom periodu od najmanje razvijene republike bivše Jugoslavije, postala nezavisna država, članica NATO, lider u evropskim integracijama i najdinamičnija ekonomija ZB. Saradnja sa UNDP-om dobila je novi kvalitet kroz oblast održivog razvoja, koja je postala i filozofija razvoja Crne Gore, kazao je Đukanović.

”Nastavak saradnje i podršku za jačanje kapaciteta od strane UNDP-ja vidimo kao realnu šansu za sebe, i možete računati na našu apsolutnu posvećenost tom odnosu”, kazao je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora podržava reformske procese koji će dovesti do još efikasnijih i snažnijih Ujedinjenih nacija, takođe i repozicioniranju razvojnog sistema UN i razdvajanje dvije pozicije (rezidentne koordinatorke UN i stalne predstavnice UNDP) što će doprinijeti efikasnijem djelovanju UN u pružanju podrške zemlji na planu ostvarivanja ključnih nacionalnih prioriteta.

"Novoimenovana stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova iskazala je zadovoljstvo nivoom saradnje sa Crnom Gorom, ističući da je privilegovana prilikom da tu saradnju dodatno unaprijedi tokom svog mandata. Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore, olakšavaju i naš put ka EU, ocijenila je Gašparikova. Ona je dodala da je potvrda te posvećenosti i činjenica da je Crna Gora jedna od prvih država u svijetu koja je ciljeve održivog razvoja prevela u svoju Strategiju održivog razvoja. Ključne oblasti saradnje u budućem periodu vidi u digitalizaciji, izgradnji infrastrukture za tu oblast i elektronskom upravljanju.

Stalna predstavnica UN-a naglasila je da će korišćenje informacionih tehnologija pomoći smanjenju jaza između potrebe za jačanjem kapaciteta i racionalizacije i neophodnosti da se odgovori na izazove i zadatke pred kojim se zemlja u pregovaračkom procesu nalazi. “ To će omogućiti da na kraju tog puta, Crna Gora postane konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU”- kazala je Gašparikova.

Sagovornici su se saglasili da su zeleni razvoj i ekonomija , kao i održivost energetskog sektora takođe važne oblasti dalje saradnje", zaključuju u saopštenju.

Komentari: 2

goran1978

25. 05. 2019 - 10:39

Nema ko nije dosao u Crnu Goru i da nije rekao kako smo napredovali, jer to su ljudi koji konstantno prate razvoj nase drzave.
Kosta

25. 05. 2019 - 11:27

Naravno da cemo ostvariti saradnju sa UNDP-iom jer odrzivi razvoj je jedan od kljucnih za razvoj drzave.
Novi komentar