Razmatran optužni akt protiv monaha koji se tereti da je odgovoran za nesreću na Skadarskom jezeru

Kimpanov: Ovo je rana koja se nosi čitav život

Goran Kimpanov juče je ispred zgrade Višeg suda kazao da je stradanje porodice Kumburović i Darka Vujoševića njegova rana koju će nositi cijelog života i od koje nema oporavka.
Objavljeno: 25. 05. 2019 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Što bih mogao reći. Izgubio sam najbolje prijatelje. To je nesrećan slučaj. Potpuno nepredvidiv. Ne znam šta bih rekao. Sve se odigralo brzo. Život vam se okrene za 180 stepeni u tren. Ko je mogao to pretpostaviti - kazao je sveštenik.

On je naveo da je tvrdnja tužioca o njegovom umišljaju smiješna.

- Treba biti baš umobolan da bi uradio tako nešto. Vozili smo se po daleko lošijem vremenu. Tog dana to je bio udar vjetra koji je prevrnuo čamac. Stvorila se rupa ispred nas, bukvalno, u koji je čamac samo uronio – naveo je on. Na pitanje novinara da prokomentariše visoku zatvorsku kaznu koja je zaprijećena za djelo za koje se tereti, on je kazao da nema veće kazne od onoga što se dogodilo. - Svaki sud je Bogom dan, pa šta bude. Slava Bogu – kazao je na kraju Kimpanov.

Optužnica protiv monaha Gorana Kimpanova, koji se tereti da je odgovoran za nesreću na Skadarskom jezeru u kojoj je stradalo četvoro ljudi, neprihvatljiva je u pravnom, činjeničnom i etičkom smislu - kazao je juče u podgoričkom Višem sudu advokat Jugoslav Krpović prilikom kontrole dokaza protiv njegov branjenika. Sa druge strane tužiteljka Danka Đerić ostala je u cjelini pri navodima u optužnici kojom se Kimpanov tereti da je počinio teško djelo protiv opšte sigurnosti kada je vozio barku koja se početkom februara ove godine, usljed nevremena, prevrnula na Skadarskom jezeru.

Tada su četiri osobe stradale. Krpović pred vijećem Višeg suda nije sporio da je njegov branjenik 3. februara između 14 i 15 časova upravljao limenim plovilom koje se prevrnulo usljed udara jakih talasa izazvanih izenadnim naletom vjetra, te da su se nakon prevrtanja čamca utopili Ratko, Jana i Nina Kumburović i Darko Vujošević. Krpović ne spori ni činjenicu da je Kimpanov upravljao plovilom bez dozvole za plovidbu, bez prsluka za spašavanje za sve putnike, ali spori da je njegov branjenik tom prilikom postupao sa umišljajem.

O UMIŠLJAJU

 - Netačno je da je tom prilikom Kimpanov ,,umišljajno, opšte opasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi, kojom prilikom je nastupila smrt više lica, pri čemu je bio svjestan da može učiniti djelo pa je na to i pristao“ – kazao je advokat Krpović. On je ukazao na to da je Kimpanov monah koji je cijeli život posvetio spasenju duše, kroz post, molitvu i u potpunosti prihvatio jevanđeljski način života. - Moj branjenik se nije bavio komercijalnim prevozom, već je isključivo prevozio narod radi svoje vjerske misije i to samo na relaciji od 300 metara od pristaništa na Vranjini do pristaništa Manastira Svetog Nikole. Zato je stanovište optužnice da je Kimpanov ,,tokom plovidbe od manastira prema obali, umišljajno, opšte opasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi“, pravno neprihvatljiva, nelogična i protivna etici. Samo neka bezobzirna osoba, što u svakom slučaju nije Kimpanov, mogla je da dovede sebe i svoje najbolje prijatelje sa umišljajem u životnu opasnost – kazao je advokat Krpović.

TRAGEDIJA

On je podsjetio i da su očevici događaja prilikom saslušanja u istrazi kazali da kritičnog dana uslovi za plovidbu nijesu bili idealni, ali da ni u jednom momentu kretanja od manastirskog pristaništa do druge obale na kojoj se nalazi parking, nije duvao olujni vjetar, a kako se to navodi u optužnici. - Smatram da se ova konkretna situacija mora posmatrati kao na primjer slučaj kada se od brda odvali stijena i udari u automobil na kolovozu.

Razlog prevrtanja čamca je bila viša sila, situacija koja nije mogla da se izbjegne. Sve i da je moj branjenik imao dozvolu za upravljanje čamcem i da je plovilo bilo registrovano, prevrtanje čamca se ne bi moglo izbjeći tog dana – kazao je advokat Krpović. On je na kraju predložio sudu da ukoliko se proglasi nadležnim da postupa po predmetnoj optužnici da se postupak obustavi, jer nema dovoljno dokaza da je Kimpanov osnovano sumnjiv za djelo koje mu se stavlja na teret.

Komentari: 9

Sveti duh

25. 05. 2019 - 06:49

Kad si tako fin što pričate neistine na suđenju, ti i tvoji advokati? Biće ipak da nijesi fin
Kremo Rasov

25. 05. 2019 - 08:50

Moze li Risto garantovati da nijesi vozio camac
Skorupan

25. 05. 2019 - 10:19

Živio 25.maj, dan mladosti !
saobracajna vozacka prva pomoc

25. 05. 2019 - 11:02

U montenigriju je sve od pocetka do kraja krpez , improvizacija i cak prevara I sad se ocekuje od jednog popa sa pustog ostrva da ispostuje europske standarde o plovidbi i predvidi nepredvidivo . Ako i snosi neku odgovornost ljudsku i bozju namjeru sigurno nije imao . Jednostavno nesreca koja se svim ucesnicima saobracaja moze desiti .
pomada od luka

25. 05. 2019 - 10:36

Odredjenu odgovornost snosi ali svakako ne namjeru sto mu pokusavaju imputirati iz udruzenja za povrtlarstvo .
komita

25. 05. 2019 - 16:08

Ovoga nije trebalo da se dozvoli da je na slobodi.potopio je ljude i nije imao dozvolu niti su putnici imali pojaseve za spasavanje.
kopito

25. 05. 2019 - 16:35

jos nijesam vidijo da neki cun na Skadarskom jezeru ima pojas. Cak ni oni registrovani za prevoz turista ili uopste nemaju ili nedovoljno. Putnici i sami ulazeci na takvo plovilo svjesno prihvataju rizik . Ne zna da pliva a nema pojas to je vec 50 % nesreca. Samo Alah moze da ga sacuva ako se sto desi .
Kokeza

25. 05. 2019 - 16:48

Isto ćeš tu ranu u zatvoru da boluješ, pa se tamo sa bogom i ristom razgovaraj
fileopg

26. 05. 2019 - 07:45

pored nebeskog suda trebaju i zemaljski nešto raditi...
Novi komentar