Vuksanović: Diskriminišu nas naša jednorodna braća

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je, gostujući u Živoj istini, da je položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak. On smatra da je na djelu projekat asimilacije Srba i da ga sprovodi aktuelna vlast.
Objavljeno: 25. 05. 2019 - 10:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

"U tom ambijentu se teško snalazimo. Diskriminacija dolazi od naše jednorodne braće. Srpski narod u Crnoj Gori ne vidi nikakvu perspektivu. Mi nemamo nikakve šanse da budemo ravnopravni, ne samo sa građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci nego i sa svim drugima koji se izjašnjavaju kao Muslimani, Albanci, Romi..."

Na pitanje da li je položaj Srba u Crnoj Gori nego što je bio u NDH, kako je to nedavno ocijenio srpski patrijarh Irinej, Vuksanović je odgovorio potvrdno. Nije, međutim, objasnio kako se broj Srba u Crnoj Gori utrostručio, u odnosu na popis iz 1991. uprkos navodnoj asimilaciji? 

Na pitanje da li, kad se već upoređuje sa NDH, u današnjoj Crnoj Gori postoji neki koncentracioni logor za Srbe, poput Jasenovca, predsjednik SNS odgovara da je to banalizacija izjave srpskog patrijarha.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja, da je položaj Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori teži nego pod osmanlijama, Vuksanović je ocijenio da je izjava na mjestu.

"Svako malo se zalijećete da nam rušite crkve. Otomonska imperija nije toliko navaljivala da nam ruši crkve.Sustina novog zakona je asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce.", kazao je Vuksanović.

Na podsjećanje na repertoar uvreda što ih je mitropolit SPC Amfilohije uputio Crnogorcima, Vuksanović nije imao konkretan odgovor. A, na pitanje šta se želi postići tako opasnim i neodgovornim izjavama, poput onih koje su izgovorili dvojica velikodostojnika SPC, te da li je cilj stvaranje predstave kako je država Crna Gora neprijatelj Srba, Momčilo Vuksanović kaže da je cilj Srpskog nacionalnog savjeta ravnopravan položaj Srba sa ostalim narodima. 

"Zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama je na tom nivou da je to nepodnošljivo. Ne znam da se bilo koji građanin srpske nacionalnosti u posljednjih pet godina zaposlio u državnoj instituciji, a da nije morao da se odrekne sopstvenog identiteta", tvrdi Vuksanović." 

Komentari: 9

Švejk

25. 05. 2019 - 11:04

Kako mogu biti asimilirani u naciju koja, po Srbima ne postoji? Iliti, tvrde sa su Srbi i Crnogorci jedno, kakva je to onda asimilacija istog naroda u isti narod? Ako već insistiraju da nekakva asimilacija postoji (treba im razlog za tvrdnju da su ugrožen narod) onda priznaju da su Crnogorci poseban narod. Ovo je bio komentar naslova članka, bljuvotine ovog crbina (posrbice) nisam čitao niti ću.
Katunjanik

25. 05. 2019 - 16:59

Švejk, ti Crnogirac?!!!! Aj ne zajebavaj.
Muto mutavi

25. 05. 2019 - 11:32

Zapeo sinoć oko ćirulice... Neka pođe na Zlaribor pa neka se nagleda ćirulice. 90% firmi ispisano na latinici. Niti jedan novoosnovani časopis u Serbiji nije na ćirilici. Danas, Kurir, Blic, Informer... (treba li još?) Samo su stari tradicionalni časopisi ostali na ćirilici.
Kolut nazad

25. 05. 2019 - 12:30

Stari je ovo premazani blefer, po zanimanju Srbin. Hranio ga ova Crna Gora decenijama i to debelo, a on prica sto mu god pare donosi. Ma ne male. Brat mu prima i nasu i srbijansku penziju. KAP im je bio majka, mada tu ni vojvoda nije lose prosao.
Katunjanin

25. 05. 2019 - 16:57

Crna Gora je gradić, a ne neka država. To je iluzija Montenegrina, a i tvoja Moćo. Što nas briga jesmo li ođe, u našoj zemlji ravnopravni. Država koja progoni svoje građane na kraju će prestati da postoji. Tako da me to kao Srbinq uopšte ne śekira.
Vasko

25. 05. 2019 - 18:46

Izgleda da si sav iscijepan od bjezanja od progonitelja. Ajde ne sklapinjaj, o jadu zabaviste skoro cijeli Balkan. Vise je vaseg divljastva, lazinjanja i mutljavina preko vrh glave. Jedino mi je milo sto Vas Srbijanci vise prerziru no nas Crnogorce i ako ste im vjerni satrapi ovdje. Sve bi vas iz Srbije najradije iscerali, dzabe im lizete ...
Makse sa srbovanjem!

25. 05. 2019 - 20:44

Srbija nije u stanju da vidi u kom je svetu. Ona je u jednom lažnom svetu, u lažnoj stvarnosti. Ovo što vidite nije "stvarna stvarnost", ovo je srpska stvarnost. Ta srpska stvarnost je luda stvarnost. Završne akorde toj ludoj stvarnosti dao je Slobodan Milošević, koji je i sam van pameti i van stvarnosti. On je, verovatno, svoje ludilo prebacio celoj naciji. On je Srbima izgradio paralelnu stvarnost koju oni podnose neverovatno dobro. OTaj autizam pritiska srpsku naciju do te mere da je ona u stanju raspada. Na momente osećam strah za sudbinu srpske nacije. Mi znamo da nacionalizam najbolje od svega može da razori naciju. Srpski nacionalizam je uništio srpsku naciju. I ovo što mi sada gledamo ovde, to je samo model za nešto mračno što će se desiti u budućnosti.
Hvala g.Sukovicu

27. 05. 2019 - 21:55

Hvala vam sto se pozvali g.Vuksanovica jer je otvoreno pokazao da im istina nije bitna i jos gore da su na sve spremni. Oni nije izuzetak nego jedan dobar primjer sto ekstremisti misle. Oni nece bataliti ovu ekstremnu politiku i fasizam sve dok ne budu totalno porazeni. Kao sto ste sami vidjeli, sa njima nema debate. Ovo kmecanje o ugrozenosti Srba u Crnoj Gori i uzasna sofistika me uzasno podsjeca na kmecanje i kuknjavu u Hrvatskoj i Bosni i moram priznati da me JEZA hvata od toga jer se toga zla dobro sjecam. Neka je BOG veliki u pomoc Crnoj Gori kad ima ovakvo ZMIJU u njedrima. BOG na nebu a NATO na zemlji!
danilo s.

28. 05. 2019 - 09:39

g. Šuković griješi. „Ne raspravljajte sa budalama, spustiće vas na njihov nivo, i pobijediti svojim iskustvom“ (Mark Tven). Čemu koristi rasprava i nadmetanje sa ljudima koji ne poštuju istinu i nemaju ni mrvice intelektualnog poštenja? Tvrdnja da Crnogoraca nema - a Srbi su, istovremeno, i jedini istinski Crnogorci - je kosmička glupost u neoprostiv grijeh prema logici. Nije doduše jasno da li se to odnosi na sve Srbe ili samno na "Srbe iz CG"? Bili smo „Dukljani“ dok nijesu shvatili da je Duklja bila kraljevina prije Raške (Srbije) pa su krenuli u otimanje Duklje i postali Srbi-Dukljani (ukrali sv. Vladimira, Rumiju).... i tako su došli do „Srbi svi i svuda“? Kao i „Srbi sve tri vjere“ – ali, možeš biti Srbin samo ako si pravoslavac ?....A što se tiče „svete ćirilice“: Josko - 28. maja 2019. u 01.38 (Danas) …Pismo iz inostranstva s cirilicom ne stize nigdje. Pokusajte vi iz dijaspore poslati kovertu u Srbiju na cirilici…
Novi komentar