Silvio Bilić, Elma Šulcman i Ju Vu prvi finalisti Međunarodnog takmičenja gitarista

Drugi dan Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu obilježila je prva runda nadmetanje virtuoza iz svih krajeva svijeta u kategoriji Solo gitara bez starosnog ograničenja. Perfektnim izvođenjem finale su zavrijedili Silvio Bilić iz Hrvatske, Elma Šulcman iz Njemačke i Ju Vu iz Kine.
Objavljeno: 25. 05. 2019 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najbolje je odabrao sedmočlani žiri, kojim je predsjedavao italijanska gitarska veličina Anjelo Deziderio, a članovi su Đani Šehu iz Bosne i Hercegovine, Neno Munitić iz Hrvatske, Đulija Balare iz Italije, Misael Baras Dias iz Meksika, Miloš Janjić iz Srbije i Ajšegul Kodža iz Turske.

Finalisti će ponovo zasvirati u nedjelju od 16 sati, a boriće se za vrijedne nagrade - gitare Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja (u vrijednosti od 8.000, odnosno 5.000 eura); niz koncerata u zemljama Evrope, članicama platforme EuroStrings, resital na Forumu gitare u Beču 2019. godine,  koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2019/2020, poklon pakete Muzičkog centra Crne Gore i besplatna učešća na takmičenjima.

Nakon takmičenja, publiku u Maloj Sali Centra za kulturu razgalili su nastupi sedam umjetnika EuroStrings-a koji su impresivnim interpretacijama dodatno popločali put ka svjetskoj slavi.

Solističke nastupe imali su zvijezda u usponu Đulija Balare, pobjednica prošlogodišnjeg MIGC-a Julija Trinčuk i popularni meksički gitarista Misael Baras Diaz, koji je u kvintetu nastupio sa Italijanom Simoneom Rinaldom, Raduom Valkuom iz Rumunije, Mađarom Gaborom Hartom i najboljim na MIGC-u 2017, Novosađaninom Viktorom Đuknićem.

Ranije je sa ovim talentovanim gitaristima majstorsku radionicu održao jedan od najvećih flamenko muzičara i gitarista današnjice, Španac Huan Manuel Kanjizares.

Današnji program počeo je u 10 sati i to takmičenjem u kamernoj muzici i šest solo kategorija. Popodnevni termini rezervisani su za vlasnika 18 trofeja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, gitarskog Orfeja Anjela Deziderija.

Italijanski genije će u 16 sati održati majstorsku radionicu sa sedam umjetnika EuroStringsa, dok će od 20 sati posjetioci Centra za kulturu u Tivtu imati priliku da uživaju u performansu kakav samo može prirediti poznati vunderkid, kako ga je svojevremeno nazvala muzička kritika.

Međunarodno takmičenje gitarista drugu godinu se održava pod okriljem evropske gitarske mreže EuroStrings, a organizatori su NVO Anagastum, Muzički centar Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

Komentari: 0

Novi komentar