Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov

Popov: Vučić neće poremetiti odnose sa Đukanovićem

U posljednje dvije godine odnosi u regionu su veoma loši što govori činjenica da nema komunikacije među liderima, izjavio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.
Objavljeno: 26. 05. 2019 - 07:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Nema komunikacije između Srbije i Hrvatske, nema korektnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom iako Dodik ne izbija iz Beograda, stalna su varničenja sa Crnom Gorom o položaju Srba, došlo je do određenih reakcija na presudu Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, ali zvanični Beograd je bio prilično uzdržan. Sa Makedonijom smo imali zaleđene odnose otkako je Nikola Gruevski otišao sa političke scene i tek je nedavno napravljen korak naprijed što se tiče odnosa sa novim predsjednikom Makedonije“, rekao je on u inrevjuu za Pobjedu.

Govoreći io presudi za pokušaj terorizma liderima, on je kazao da treba sačekati drugostepenu presudu.

„Reakcije iz Beograda na prvostepenu presudu su bile umjerene, jedino što je Andrija Mandić došao na vojnu paradu u Niš avionom Vlade Srbije gdje je imao razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić se ponaša pragmatično; gleda da se postavi kao zaštitnik svih Srba u regionu, ali i da ne pokvari odnose sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Prošle godine je izjava patrijarha Irineja izazvala žestoke reakcije, sjetimo se da je ministar Nenad Popović podržao patrijarhov stav (da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je njihov status kao u doba NDH), ali od drugih zvaničnika Srbije nije bilo reakcije. Kada je riječ o odnosima Beograda i Podgorice, naša vlast se prilično oprezno ponaša. Imali smo paradoks da su u vrijeme vlasti SNS-a odnosi sa Crnom Gorom u početku bili bolji nego u vrijeme demokrata. Sejtimo se da kada je Crna Gora proglasila nezavisnost na referendumu Vojislav Koštunica je nazvao kvazidržavom. Tek je Tadić malo ispeglao te odnose tako što je čestitao Đukanoviću na nezavisnosti“, rekao je on.

Cijeli intervju pročitajte u PObjedi

Komentari: 5

Ubli

26. 05. 2019 - 09:01

Znaci sve u svemu Srbija je problem Balkana pa i Evrope.. Srbi sa nikime ne mogu da zbore. Zato su i ostali sami sa sobom u svojoj muci. Bozja kazna.
Pendrek

26. 05. 2019 - 11:00

Dosta toga u ponasanju Srbije je vise nego problematicno. Sta drzavu Crnu Goru obavezuje sto se Vucic proglasio zastitnikom svih Srba? Da se proglasio Isusom hristom treba li cio svijet da mu se moli? On je predsjednik DRZAVE Srbije, dakle srbijanskih drzavljana. Ovi nasi su dio kulturoloskog i istorijsko korpusa crne gore, a ne Srbije pa neznam sto Vucic ima sa njima osim sto ih koristi da se preko njih petlja u nasu drzavu nebi li nekako nekad dosao do izlaza na more. A to je jedino sto njih zanima i to je jedino cemu im ovi nasi Srbijanci sluze. Evo citajte komentare, sve ih prebrojavaju po Beogradu i rado bi ih izbacili. takodje, vidite sto Vucic radi sa Dodikom. A onda prica kako se oni nikome niusta ne mijesaju. Kao da je svijet blesav.
Crnogorac iz Srbije

26. 05. 2019 - 15:29

Izbacili bi oni mene ali ja necu.Imam trosoban stan i penziju,gde ja da se vratim?Rodna kuca u Katunskoj nahiji je polusrusena a i nismo se podelili ja i tri brata.Mada ja drzim malo do Crnogorstva deca i unuci su se potpuno posrbili cak su jedno vreme hteli da me se odreknu.Onda sam shvatio da moram popustiti jer nebi mogao ziveti bez dece i unuka pa sam i ja postao potpuni Srbin i Srbijanac.Zena mi je umrla pre par godina.Najvise na svetu bi voleo da se moja Crna Gora i Srbija ponovo spoje,zivim za to.
Vojnik777

26. 05. 2019 - 12:27

Crnu Goru uvazavaju svi u regionu
Мирослав Ђукић

27. 05. 2019 - 08:41

Могу само да се сложим са интервјуисаним. Односи између лидера у Београду и Подгорици нису деценијама били бољи него сада. Спона између њих је лојалност Вашингтону. Срби из Црне Горе (као и остали), ако долазе у Београд да са својим проблемима закуцају на врата Вучића, куцају узалуд.
Novi komentar