Neophodni zakoni koji se odnose na rad zakonodavne i izvršne vlasti

Vuletić: Blizu smo da iniciramo donošenje zakona o Skupštini

Zakon o Skupštini neophodno je usvojiti u što skorije vrijeme i mi smo pri tome da iniciramo donošenje tog akta, kako bismo njima precizirali rad kompletnog parlamenta, posebno poslaničkih klubova i poslanika – kazao je za Pobjedu Milorad Vuletić, poslanik DPS-a, dodajući da je neophodno usvojiti i zakon o Vladi.
Objavljeno: 26. 05. 2019 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zakon o Skupštini neophodno je usvojiti u što skorije vrijeme i mi smo pri tome da iniciramo donošenje tog akta, kako bismo njima precizirali rad kompletnog parlamenta, posebno poslaničkih klubova i poslanika – kazao je za Pobjedu Milorad Vuletić, poslanik DPS-a, dodajući da je neophodno usvojiti i zakon o Vladi.

On je istakao da bi zakon o Skupštini imao mogućnost da definiše način i ponašanje svakog poslanika.

- Nedolazak poslanika u parlament izuzetno je teška okolnost koju naš zakon nije predv i d i o k a o m o g u ć n o s t sankcionisanja, jer se ne radi o radnom odnosu nego predstavljanju građana i izbornom pravu. Naša obaveza kao poslanika je da radimo u parlamentu, gdje su nas delegirali građani, a ne putem vaninstitucionalnog djelovanja ili u nekoliko kolona, a ne zna se ko šta traži, ko hoće i kakvi su zahtjevi i programi neformalnih grupa koje pokušavaju vaninstitucionalno da djeluju.

 Mislim da bi zakon o Skupštini propisao način i ponašanje svakog poslanika – istakao je Vuletić. Prema njegovim riječima, nedostaje i zakon o Vladi. - To su zakoni koji nedostaju, kao i još neki propisi koje bi trebalo predložiti, koristeći iskustva u okruženju. Te zakone kada budu predlagani trebalo bi upodobiti sa zakonodavstvom EU – rekao je Vuletić.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica kaže za Pobjedu da bi Crna Gora trebalo da donese zakone o Skupštini i Vladi, jer bi ti akti poboljšali poštovanje ustavnog principa podjele vlasti, ali i komunikaciju građana, civilnog sektora i medija sa državnim organima. Koprivica je istakao da je osnov za donošenje tih zakona u Ustavu Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na uređenje vlasti.

Stanić: SDP više puta potencirala donošenje akata o Vladi i Skupštini

Donošenje posebnih zakona o Vladi i Skupštini obaveza je koja ni poslije 13 godina nezavisnosti nije završena. Još u mandatu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, SDP je ovo pitanje više puta potencirala, kako bi se konačno i institucionalno zaokružilo funkcionisanje ove dvije najbitinije državne institucije – kazao je za Pobjedu Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a. On je istakao da je Zakon o Skupštini potreban da bi bolje uredio prava i obaveze poslanika, kao i suštinsku poziciju parlamenta u državnom sistemu, da se ne bi, kako je istakao, dešavalo da državni organ neće da dostavi tražene informacije poslaniku jer mu se tako može.

Komentari: 4

BrankoV

26. 05. 2019 - 08:57

To je to. Zakon bi trebao da da smjernice I o razrjesenju pojedinih poslanike kada podsticu terorizam I nasilje a na kraju I zabrana rada pojedini nasilnim partijama.
Stefo12

26. 05. 2019 - 14:05

Pa krajnje je vrijeme da se pocnu kaznjavati ovi sto bojkotuju skupstinu i organizuju nekakve proteste ,je li vama normalno da mi dajemo platu recimo becicu koji nikad krocio u skupstinu nije
Liberal

26. 05. 2019 - 14:07

Neophodno je i ukidanje posasti takozvanih nezavisnih poslanika ,kao npr goran danilovic koji je u skupstinu usao kao frontas,ocijepio se,i sada sjedi kao poslanik ujedinjene crne gore koja nikad ni na jedne izbore nije izasla
65903

26. 05. 2019 - 19:11

Trebalo bi zakonom zabraniti predizborne koalicije, jer one unose veliku maglu na poltičkoj sceni promovišući vajne lidere koji nemaju više podršku birača. Primjer za to je DF. Buljuk lidera bez partija i birača - Medojević, Vučinić, Knežević, Danilović, nekakav penzioner Vuletić, itd. Takav zakon ima Njemačka. Većina tih 'partija' nemože preći cenzus, a njihovi 'lideri' po čitav dan maltretiraju građane sa raznih TV, stvarajući utisak da su tobože mnogo važni. Smanjio bi se broj partija i broj lidera što bi bilo ljekovito za narod.
Novi komentar