Najavio ministar prosvjete

Naredne godine oprema za stručne škole

U toku naredne školske godine u srednje stručne škole biće isporučena oprema za praktičnu nastavu vrijedna više od dva miliona eura, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović.
Objavljeno: 26. 05. 2019 - 12:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je, u izjavi u okviru ovogodišnje kampanje „Stručno je ključno – alati budućnosti su u vašim rukama“, podsjetio da je kampanja sprovođena i prošle godine.

Prema njegovim riječima, rezultati su povećano interesovanje kako za stručne škole, tako i za dualno obrazovanje odnosno paralelno učenje i obučavanje kod poslodavca uz naknadu.

„Odluka o izboru srednje škole je prekretnica kojom se može usmjeriti karijera. U tom izboru treba znati da nema prestižne i manje prestižne škole. Zato su stručne škole, za one koji imaju afiniteta za tako nešto, odličan izbor, jer omogućavaju sticanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja“, rekao je Šehović.

strucno

On je napomenuo i da će naredne školske godine biti dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u stručnim školama, a očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju.

Predsjednik Privredne komore, Vlastimir Golubović, rekao je da su uvođenjem dualnog obrazovanja učenici stručnih škola dobili jednu novu mogućnost.

„Brojne stipendije, opremljeni kabineti, obuka kod poslodavaca, i u krajnjem brzo zaposlenje, samo su neki od razloga za odabir stručnih škola. Prvirednici učešćem u dualnom obrazovanju imaju priliku da učestvuju u formiranju kadrova prema sopstvenim potrebama, i ta šansa se mora iskoristiti“, ocijenio je Golubović.

strucno2

Zoran Vukčević, vlasnik modne kuće „Zoran“, koja učestvuje u dualnom obrazovanju, smatra da dualno obrazovanje daje velike mogućnosti za obuku, radi se na opremanju kabineta, a i zaposlenje je značajno olakšano nakon stručne škole ili dualnog sistema učenja.

„Dakle, osim talenta, volje i ljubavi, djeca učenici koji imaju sklonosti ka stručnim školama, sada imaju i šansu za ozbiljnu stručnu edukaciju. Ovo je odlična priča čiji dio treba da bude svako ko ima talenta za neko od zanimanja koje nude stručne škole“, poručio je Vukčević.

 

Komentari: 0

Novi komentar