Uoči 27.maja, kada se navršava 15 godina, od ubistva Duška Jovanovića

NVO: Petnaest godina ubistvo Jovanovića nije u cjelosti rasvijetljeno

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči 27.maja, kada će se navršiti 15 godina od ubistva Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dan”, izražava zabrinutost što ovaj gnusni zločin još uvijek nije u cjelosti rasvijetljen. 
Objavljeno: 26. 05. 2019 - 12:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od ubistva Duška Jovanovića do danas, zabilježeno je 85 napada na novinare i imovinu medija, pri čemu je većina tih slučajeva ostala nerasvijetljena ili bez adekvatnog pravosudnog ishoda što predstavlja ozbiljno ograničenje za slobodu medija i rad novinara u Crnoj Gori. Na žalost, nadležne institucije koje su dužne da štite slobodu medija i procesuiraju svako ugrožavanje ili pokušaj ugrožavanja rada novinara ovim su pokazale da im to nije u fokusu rada. Novinari su i dalje žive pokretne mete, i to se konstatuje u svim relevantnim međunarodnim izvještajima za Crnu Goru, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bez obzira na različitost stavova, Crna Gora mora da bude mjesto u kojem će pluralizam mišljenja biti njeno bogatstvo, a ne razlog za fizički napad. Članom 47 Ustava Crne Gore zagarantovana je sloboda izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način.

„Posebna je odgovornost na najvišim državnim zvaničnicima da svojom retorikom ne doprinose klimi netrpeljivosti prema medijima koji kritički izvještavaju o njihom radu, odnosno da iskoriste svoj autoritet i nadležnosti da preveniraju napade na novinare. Takođe, oni prije svih drugih treba da insistiraju da nadležni organi ove slučajeve tretiraju kao prioritet i da ih efikasno procesuiraju“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da prošlogodišni gnusni napad na novinarku Oliveru Lakić predstavlja jednu od posljedica klime nekažnjivosti napada na novinare u Crnoj Gori.

„Snaga države se demonstrira profesionalnim djelovanjem institucija koje moraju biti strah za one koji misle da nasiljem mogu biti veći od zakona i države, a ne obrnutno“, kaže se u saopštenju.

 

I Akcija za ljudska prava (HRA) je saopštila da sa sa žaljenjem konstatuje da se i petnaesta godišnjica ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, dočekuje bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u izvršenju ubistva, ko ga je i zašto naručio i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata.

„Samo je jedna osoba, Damir Mandić, okrivljen i pravosnažno osuđen kao saizvršilac i to poslije maratonskog jedanaestogodišnjeg procesa u kome je suđenje tri puta ponavljano. Uprkos nedovoljnim rezultatima istrage i primjedbama na propuste, vođenje dosadašnje istrage od strane državnog tužilaštva nije temeljno preispitano. Činjenica da se ubistvo osnivača i glavnog i odgovornog urednika medija koji je bio izrazito kritično nastrojen prema vlasti uopšte dogodilo, i da do danas nije rasvijetljeno, u kontinuitetu ugrožava slobodu izražavanja i vladavinu prava u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

 

Komentari: 3

Brat

26. 05. 2019 - 14:11

Centru za građansko obrazovanje (CGO) i Akciji za ljudska prava (HRA) uplatiti po 8,5k€ a usput i Teji 3k€. Ukupno 20k€. Ne smijemo manje dati (ovi "prvaci" "NVO" ili drugačije "građanskog" sektora imaju po 30+20 godina sad, i u njihovim troškovima života se uključuju i korekcija vida, neka preventiva, pa i neka terapija - godine čine svoje) i uz to i neka zahvalnica za njihov "mukotrpan rad" u "korist i dobrobit" naroda.
nije tajna

27. 05. 2019 - 07:15

Ubijo ga je onaj koji je mocniji od malaksale "drzavice ".
Мирослав Ђукић

27. 05. 2019 - 11:32

Е, мој Батице, прошло је већ толико... Друже, волео бих да си ме послушао...
Novi komentar