Prve izlazne ankete pokazuju

HDZ-u četiri, SDP-u tri mandata u EP

Prve izlazne ankete pokazuju da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja četiri, a najveća opoziciona Socijaldemokratska paertija (SDP) tri od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu, objavile su hrvatske nacionalne telelvizije po zatvaranju birališta u 19 časova.
Objavljeno: 26. 05. 2019 - 21:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema tim anketama, HDZ koji vodi aktuelni premijer Andrej Plenković, osvojio je 23,43 odsto, a SDP 18,38 odsto.

Trećeplasirana je nezavisna lista doskorašnjeg sudije Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića as 8,20 odsto, što, prema anketama, toj listi donosi jedan mandat. Ako zvanični rezultati potvrde rezultate izlaznih anketa, uspjeh te liste, koja se temelji na najavljenoj borbi protiv korupcije, bio bi i najveće iznenađenje izbora.

Izborni prag, prema izlaznim anketama, prelazi i koalicija desnih stranaka nazvana Suverenisti sa 6, 43 odsto glasova (jedan mandat). Po jedan mandat osvajaju i populistički Živi zid (6, 25 odsto) i koalicija stranaka centra, Amsterdamska koalicija (5,59 odsto).

Izlazne ankete pokazuju da je na izbornom cenzusu od pet odsto i desničarska koalicija Nezavisni za Hrvatsku, što bi značilo da će i oni dobiti jedan mandat.

Izlazne ankete za nacionalne televizije HRT, RTL i Novu TV radila je agencija Ipsos puls i dosad su ti rezultati bili približni zvaničnim. Anketa je rađena samo na području Hrvatske i nije obuhvaćena dijaspora.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), prve nezvanične rezultate će objaviti posijle 23 časa.

Prema podacima DIP-a, na evropskim izborima se bilježi veća izlaznost nego na prethodnim prije pet godina. Do 16.30 glasalo je 21,31 odsto birača ili njih oko 726.000, što je za oko pet odsto više nego 2014.

Pravo glasa na izborima za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu imalo je oko 3,8 miliona birača, od kojih je oko 150.000 u inostranstvu, najviše u BiH.

Komentari: 0

Novi komentar