Polemika o autentičnosti djela Dada Đurića u postavci JU Muzeji i galerije

Čilikov: Nema falsifikata na izložbi

Po pregledu radova i nakon konsultacije sa dijelom njihovih vlasnika, a i na osnovu ličnih saznanja, utvrdio sam da su u pitanju autentični radovi – ocijenio je istoričar umjetnosti prof. dr Aleksandar Čilikov u izvještaju o aktuelnoj izložbi djela slavnog crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića, koja je u JU Muzeji i galerije Podgorica otvorena 14. maja.
Objavljeno: 27. 05. 2019 - 15:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stručni sud je uslijedio na zahtjev JU Muzeji i galerije, nakon što je kćerka Dada Đurića Amarante Szidon, poslije uvida u katalog koji prati izložbu, posumnjala u originalnost i autentičnost određenih djela i tražila da se uklone iz postavke. 

Ona je u video-poruci zatražila i izvinjenje od JU Muzeji i galerije.

„Zahtijevam da dva falsifikovana rada, objavljena od stranice 26 do 29 u katalogu, budu odmah uklonjena sa izložbe i uništena, kao i da dobijem izvinjenje od strane Muzeja u Podgorici. Otac me je 2007. godine testamentom ovlastio da vodim brigu o njegovoj ostavštini. Nisam imala nikakvu informaciju o sadržaju ove izložbe sve do dana uoči otvaranja“, tvrdi ona.

U izvještaju u koji je Pobjeda imala uvid, Čilikov posebno napominje da je „sa spornim radovima imao prilike da se susrijeće dugi niz godina u okviru familije Đurića, te da tom prilikom nikada nije dovedena u pitanje njihova autentičnost“.

Napominje i „da je zadovoljan kvalitetom i postavkom predmetne izložbe koja predstavlja jedan od kapitalnih državnih projekata iz oblasti prezentacije vrhunske likovne kulture“.

-Iako ovu analizu smatram primarnom, raspolažem sa dovoljno podataka i informacija koje jasno određuju sporne radove kao autentične – zaključio je Čilikov u izvještaju.

Ćuković: Dado ne zaslužuje ovo

Istoričar umjetnosti Petar Ćuković istakao je za Infobiro da je izložba u JU Muzeji i galerije zanimljiva i da pokriva sve segmente slikarstva Dada Đurića, od ranih radova do najnovijih vremena.

-Nažalost, svjedoci smo sporova unutar familije Đurić oko autentičnosti nekih radova, a ja o tome zbilja ne bih govorio. Ružno je što se to dešava, jer tako veliko ime ne zaslužuje da bude propraćeno takvim stvarima. Postoje mogućnosti da se dokaže autentičnost djela, a po meni nijesam vidio ništa sumnjivo. Iz daljine to malo drugačije izgleda. Možda postoje neki radovi koje sam Dado ne bi izložio – kazao je Ćuković za Infobiro.

 

Komentari: 9

prevalitanus

27. 05. 2019 - 10:37

1. kakav Čilikov ima kredibilitet za procjenu radova zar on nije stručnjak za sakralnu umjetnost (za istu koju je dobio 13. julsku nagradu ćuteći o devastaciji od strane SPC) 2. Čilikov, Ćuković i stamparija DPC Đurići već dugi niz godina drže monopol na crnogorskoj umjetničkoj sceni sve sa profitabilnim kapitalnim projektima od državnog značaja. Ćerka Dada Đurića nema razloga da napada bez osnova dok ova ekipa itekako ima razloga za mutljavine
Del

27. 05. 2019 - 12:12

Budalo Cilikov i SPC, Cilikov je trpio cijeli zivot i u poslu sto je crnogorac bio i cetinjanin i sto nikome nije agitovao. I jedan veliki crnogorski strucnjak. A i ovo drugo su budalastne bas se poznaje cukovicu dje je i sto radi kolko je u poslovima.
prevalitanus

27. 05. 2019 - 14:01

kad neko pocne odgovor sa uvredom zna se da dolazi iz cetinjskom intelektualnog establišmenta. Fino uzmeš knjigu za koju je Čilikov dobio pomenutu nagradu, koja se bavi crnogorskom sakralnom umjetnošću i koju je SPC izmasakrirala, i vidiš da nema pomena o devastaciji u potonjih 30ak godina. Nego nemam što ni da pišem, ova nova fela crnogoraca ne umije da shvati da ponekad nama nametnute veličine su lihvari i prevaranti koji je skriju iza patrijotizma, kao što je ova izložba i pokazala. Tako jedna lekcija, kad god neko koristi "od nacionalnog značaja" i sl zna se da je pljačka iza toga
Cetinjci

27. 05. 2019 - 15:45

Neko klepio original i podmetnuo falsifikat. Koliko li ima takvih slučajeva?
@Del

27. 05. 2019 - 17:52

A što je to trpio, da znamo i mi ostali. Evo dvadeset i više godina nema državnog projekta u kojemu ne učestvuje. Da je Crnogorac, jeste kada treba, ali odlično stoji kod SPC. Da je stručnjak, možda, ali bez integriteta - može i ovako i onako. A što se Ćukovića tiče, možda sada nije u poslovima, ali za skoro deset godina, koliko je bio direktor Muzeja bio je i te kako u "poslovima". Pitaj nas iz Muzeja! I na kraju zar bi Dado testamentom osatvio da se kćerka brine o njegovoj umjetničkoj zaostavštini da malo bolje ne poznaje njegovo stvaralaštvo od brata od strica - Pura i sestrića Čilikova.
Bravo !!!!

27. 05. 2019 - 10:50

eto, valjda treba da vjerujemo vise Cilikovi nego Dadovoj kceri, bravo !
Zaro

27. 05. 2019 - 16:59

Ima li ko broj Čilikova da proglasi moj stari Golf za Mercedes, dako ga dobro prodam? Zastiđe i sramota velika,sve li nam je na foru,evo i slikarstvo
Nada

29. 05. 2019 - 03:04

Nimalo ne sumnjam u procjenu gosp. Čilikova, naprotiv. Mislim, takođe, da ništa nije prirodnije od toga da otac prepusti svoju ostavštinu rođenom đetetu! No kome će? Ali, vjerujem da je ovdje od svega najružnije što Dadova kćerka nije bila upoznata ni sa odlukom da se izložba postavi, ni sa samim sadržajem izložbe. Da su je na vrijeme kontaktirali, bilo bi sve drugačije: utvrdili bi zajedno i autentičnost, a i to da li je sam Dado određene radove smatrao dovoljno dobrim ili nije.
@Nada

29. 05. 2019 - 14:25

Nado dušo, možeš ti vjerovati Čilikovu koliko oćeš. To je nebitno. Bitno je što mu ne vjeruje Dadova kćerka. Nije slučajno što je Dado nju odredio da se stara o njegovoj umjetničkoj (ne čitavoj) ostavštini. Ima Dado još đece, mimo nje. A imao je i tog istog Čilikova - koji mu je setrić i Pura Đurića - koji mu je brat od strica. Zašto baš njoj? Pa vjerovatno zbog ovakvih stvari, jer se najbolje razumije u njegovo stvaralaštvo i što joj je najviše vjerovao. Možda je baš zbog toga izbjegnut kontakt sa njom prije određivanja postavke izložbe.
Novi komentar