Saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede

Mladi poljoprivrednici u studijskoj posjeti Sloveniji

Mladi poljoprivredni proizvođači koji su prošle godine započeli biznis u poljoprivredi, kao korisnici posebnog programa bespovratne podrške Ministarstva namijenjenog mladim nezaposlenim ljudima, otputovali su danas u studijsku posjetu u Sloveniju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Objavljeno: 27. 05. 2019 - 08:29 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mladi poljoprivrednici u studijskoj posjeti Sloveniji
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

I ova generacija mladih poljoprivrednika – korisnika podrške dobila je priliku da u jednoj od zemalja EU, direktno na terenu, vidi kako rade i žive njihove kolege u Evropi, kako bi spremnije dočekali vrijeme kada će biti dio te evropske porodice mladih farmera i imati iste mogućnosti koje se kreiraju sa nivoa Zajedničke evropske poljoprivredne politike. I aktuelna reforma te EU politike, kao i mjere koje je u sektoru poljoprivrede kreirala crnogorska Vlada idu, upravo, u  pravcu veće podrške mladim farmerima i malim poljoprivrednim gazdinstvima, kakva su u našoj zemlji.

Cilj organizovanja studijske posjete je da mladi poljoprivrednici, koji već imaju punu podršku stručnih i savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvoje dodatna znanja, vještine i iskustva, kako bi nastavili da unapređuju proizvodnju i konkuretnost na svojim gazdinstvima.

Kroz program posjete, koji je osmišljen u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Slovenije i Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG), mladi proizvođači koji su na početku razvoja svog agrobiznisa imaće priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje na evropskim farmama, modelima organizacije poljoprivrednika i mogućnostima za plasman svojih proizvoda, naročito kroz povezivanje poljoprivrede i turizma.

Tokom posjete Sloveniji, predviđen je obilazak oglednih imanja Fakulteta poljoprivrednih i bio nauka (Pivola, Maribor), Poljoprivrednog instituta Ptuj, zatim posjeta agroturističkim farmama i vinarijama u regiji Štirije, kao i centara za selekciju i proizvodnju sjemena. Kroz ovaj program biće razgovarano na teme posebno značajne za sektore stočarstva, voćarstva, pčelarstva, agrotuzima, politike kvaliteta, odnosno zaštite proizvoda, kao i organske proizvodnje.

Sa proizvođačima u studijskoj posjeti su i predstavnici Ministarstva i odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, kao i predstavnici medija koji će znčajan dio njihovog iskustva i informacija prenijeti crnogorskoj javnosti i mladim farmerima koji nijesu bili u prilici da otputuju.

Komentari: 0

Novi komentar