Amfilohije nezadovoljan saopštenjem nakon Sabora SPC-a

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kojem ga obavještavaju da se ograđuju od saržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC, episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.
Objavljeno: 27. 05. 2019 - 13:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocjenjuje da je "portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora", zbog čega "izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja", objavio je list Danas na svom sajtu.

List navodi da je imao uvid u pismo i da su u njemu navodi da je grupa episkopa razočarana što je autor saopštenja, episkop bački Irinej, "tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posjete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika".

Oni tvrde, navodi list, da je "potpuno bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umješnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nijesu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posjetili Patrijaršiju "na poziv Sabora" - kako piše u zvaničnom sapštenju, već da je "to bilo na inicijativu i poziv patrijarha", navodi Danas.

Vladike traže da se i rečenica: "o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu" izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kojem je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM "potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora".

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju "prećutana" posjeta poglavara Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskopa Hrizostoma, povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i "relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa dijelom Crkve u Sjevernoj Makedoniji koja je u raskolu", te oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocjenu da su "iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru", ova grupa vladika traži da se objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Danas nezvanično saznaje da patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posjetu Eparhiji budumskoj, gde je poglavar SPC osvještao novi eparhijski muzej u Sentandreji i sastao se s mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj.

Komentari: 4

???

27. 05. 2019 - 14:13

Koliko vidim popovi bi da ratuju. Pa ako je tako,posto oni vole kalasnjikove, a fala Bogu,ima se i para samo neka promijene uniformu i pravac na Kosovo.Neka idu prvi a stado ce za njima.Poslije ce Rusi odmah da dolete i to je to.Eto rjesenja...
Mирослав Ђукић

27. 05. 2019 - 15:40

??? колико видим, браните Вучића! Ако, ако, Ваш је. Вама, за разлику од Косова и Метохије, ратовање у Авганистану за НАТО нимало не смета. Кад крећете правац Авганистан? Ето тамо ређења, чим се ВИ тамо појавите!
=

27. 05. 2019 - 20:09

Već ako oćeš sebe da ubrajaš u Srbina a da nije laž reci da si Srbin otrcana srpstva.Jer posije 500g trcanja srpstva s turskim podaništvom nije ti moglo danas ostat ni jedna škrnjica od srpstva.
Мирослав Ђукић

06. 06. 2019 - 10:41

Отрцан, отрцана, отрцано, отрцани, отрцане, отрцана... Стално: Трц-мрц, а Српство стоји поред, недирнуто. ... Свако гуди своје, а наш Трцавко вазда једно те исто: Трц-мрц... "Како умије - тако и кликује". За боље - не зна. само трцка...
Novi komentar