SINDIKAT MEDIJA

Nastaviti istragu u slučaju ubistva Duška Jovanovića

Crna Gora nije uradila gotovo ništa da rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića i pokazala je da je potpuno nedorasla da se nosi sa ovim slučajem, ocijenjeno je iz Sindikata medija, uz poziv nadležnima da se nastavi s istragom.
Objavljeno: 27. 05. 2019 - 13:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Sindikata medija podsjećaju da su prije tačno godinu slučaj ubistva Jovanovića, posredstvom Međunarodne (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), postavili na Platformu Savjeta Evrope za bezbjednost i zaštitu novinara (CoE Media Freedom) koja prikuplja podatke o napadima, prijetnjama i teškoćama sa kojima se suočavaju novinari iz 47 zemalja širom Evrope.

"Obaveza države je bila da Savjet Evrope izvijesti o rezultatima istrage i statusu tog slučaja što je urađeno tek prije dva mjeseca. Stalna misija Crne Gore pri Savjetu Evrope je u predmetu 'Nekažnjivost u slučaju ubistva Duška Jovanovića' navela da su tokom 2018. godine Više državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo vodili dva predmeta na osnovu izvještaja privatnog detektiva ali nisu naveli rezultate tih istraga. Podsjećamo da su ti izvještaji odbačeni, te da se može zaključiti da ni tokom protekle godine država nije uspjela da se primakne nalogodavcima i izvršiocima ovog zločina", navode iz SMCG.

Zatražili su od svih nadležnih da nastave sa istragom i da ne ostaju nijemi na pokušaje ostalih tijela, prije svega Komisije za istrage slučajeva napada na novinare koju je Vlada formirala, te da daju doprinos kako bi se iz novog ugla sagledao slučaj ubistva Duška Jovanovića.

"Komisija je prije više od sedam mjeseci uputila dopis Vladi u kojem je predložila da se u cilju rješavanja slučaja ubistva Duška Jovanovića angažuje strani ekspert iz Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, ali odgovor od Vlade još nije stigao", istakli su iz SMCG.

Komentari: 0

Novi komentar