Olimpijsko takmičenje u više sportova

Marković svečano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorio je u Budvi Igre malih zemalja Evrope – najveću sportsku manifestaciju organizovanu u našoj zemlji rekavši da su različitosti Evrope – od njenog sjevera do juga – danas okupljene u Crnoj Gori te da uz olimpijski moto „jedinstvo u različitosti“ to predstavlja bogatstvo kakvo tradicionalno baštini i naša zemlja.
Objavljeno: 27. 05. 2019 - 21:52 Promjenite veličinu teksta: A A A
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
Foto: Gov.me/B. Cupic

- Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost zapravo najveće bogatstvo. Na tom temelju je naša država opstala kroz vjekove, njegujući sve naše različitosti u vjeri, nacionalnoj pripadnosti i kulturnom nasljeđu. Dijelimo ideje evropskih vizionara, koji su nakon Drugog svjetskog rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja; da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo! Zato je Crna Gora pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, čiju smo trinaestu godišnjicu proslavili prije neki dan, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i evroatlantskih integracija. Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati taj proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre. Zato su ovo, samo u svjetlu brojki Igre malih država. Ali, po mnogo čemu drugom – velikih i posebnih evropskih naroda“ - rekao je predsjednik Vlade Duško Marković otvarajući u Budvi Igre malih zemalja Evrope.

Premijer je rekao da organizacija Igara predstavlja posebnu čast za naš Olimpijski komitet, za gradove u kojima će se takmičenja održati i za cijelu Crnu Goru koja od obnove nezavisnosti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture širom naše zemlje.

imzecg

- S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima“ - rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je poželio sportistima da takmičenja proteknu u duhu viteštva poručujući da u sportu nema malih i velikih, već da svi imaju podjednaku šansu da pobijede.

- Mnogi od vas su sada prvi put u Crnoj Gori. Želim da uživate u ljepotama naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi“ – rekao je premijer i dodao: „Želim da u vašim očima iz Crne Gore ponesete plavetnilo našeg mora i našeg neba, a u vašem srcu crnogorsku iskrenost i prijateljstvo. Želim da se i u budućnosti vraćate Crnoj Gori - zaključio je Marković.

imze1

Otvaranju Igara malih zemalja Evrope prisustvovali su, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič te ministri sporta sedam država učesnica.

imze3

Igre malih zemalja Evrope su olimpijsko takmičenje u više sportova u kojem učestvuju sportisti malih država evropskog kontinenta. Održavaju se od 1985. svake dvije godine i trenutno okupljaju devet zemalja - Andoru, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, San Marino, Maltu, Monako, Kipar i Crnu Goru.

imze2

Fotogalerija
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
IMZE 2019. Budva 1/6
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
IMZE 2019. Budva 2/6
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
IMZE 2019. Budva 3/6
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
IMZE 2019. Budva 4/6
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
IMZE 2019. Budva 5/6
Markovic svecano otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi (VIDEO)
IMZE 2019. Budva 6/6

Komentari: 0

Novi komentar