KFOR: Akcija na sjeveru Kosova isključivo policijska operacija

Misija KFOR saopštila je da je današnja akcija na sjeveru Kosova bila „isključivo policijska operacija“ kao i da Bezbjednosne snage Kosova „niti bilo koje druge vojne snage, nisu raspoređene na sjeveru Kosova“.
Objavljeno: 28. 05. 2019 - 19:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

KFOR je u saopštenju naveo da je policija sprovodila operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji.

Istovremeno je Maja Kocijančić, portparolka šefice EU diplomatije Federike Mogerini, potvrdila da su evropski zvaničnici u kontaktu sa rukovodstvima Prištine i Beograda apelovali na maksimalnu uzdržanost.

Kocijančić je naglasila da je policijska operacija koja se vodila u Mitrovici i ostalim lokacijama na Kosovu bila u skladu sa sudskim nalozima i da je trebalo da se sprovodi u skladu sa zakonom.

„Policijske operacije treba da omoguće povjerenje u vladavinu prava. Takve operacije treba da ojačaju napore za normalizaciju, a ne da ih oslabe“, navela je ona.

Istakla je da institucije EU „čvrsto vjeruju da je potrebna policijska i sudska saradnja svih aktera, uz poštovanje Briselskog sporazuma“.

Al Jazeera Balkans prenosi da je u akciji specijalaca na Kosovu danas uhapšeno 19 policajaca i devet civila.

Komentari: 0

Novi komentar